De ce nu se face depistare precoce. Dr Daciana Toma: a crea centre de screening nu cred că va rezolva situația
26 Martie 2021, 17:11

EXCLUSIV
Doctorița Daciana Toma, medic formator SNMF, subliniază nevoia de a se verifica dacă instrumentele existente pe partea de depistare precoce sunt ”chiar funcționale”.

După ce amintește că anul 2020 a arătat importanța muncii doctorului de familie, medicul formator SNMF Daciana Toma a subliniat, în cadrul dezbaterii ”PNRR-urgențe pentru sistemul național de  sănătate”, organizat de DC Medica Group, că abordarea pluridisciplinară este importantă atunci când se vorbește despre depistarea precoce a factorilor de risc și despre intervenții asupra acestor factori de risc.

”A avea centre de screening nu sunt sigură că va rezolva situația. Până la urmă, hai să ne punem întrebarea: de ce nu se face depistare precoce?

Din punct de vedere a diabetului cum faci? Făcând glicemia. În București, în luna martie, au fost trei zile în care au fost decontate analize de laborator, după care s-au terminat fondurile. Și atunci despre ce vorbim despre a depista factorii de risc? Pentru pacientul cu diabet am vorbit despre abordare cardio-reno-metabolică. Este esențial să am unde să-l trimit cel puțin odată pe an. Este absolut esențial ca cel puțin o dată pe an, pacientul cu diabet să ajungă la medicul cardiolog. La nivel de țară avem asigurat acest acces? 

(...) Unde pot fi trimiși pacienții pentru o radiografie toracică în sistem decontat de casă? Care este accesul la mamografie? Tot vorbim despre depistări, despre screening, dar în acest moment știm care sunt instrumentele, dar noi trebuie să ne asigurăm că aceste instrumente chiar sunt funcționale”, a afirmat dr Daciana Toma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?