HEALTH ROMÂNIA II: Dan Zaharescu, ARPIM: Avem o bombă cu ceas care este sub biroul ministerial

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente
Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente a declarat la dezbaterea despre preţurile medicamentelor „HEALTH ROMANIA – EDIȚIA II”, organizată de DC Medical și DC Media Group, a declarat că problema medicamentelor care nu vor mai putea fi comercializate după 1 noiembrie este cunoscută de un an de zile și că deja a devenit o bombă cu ceas pentru Ministerul Sănătății.

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM a vorbit problema celor 100 de medicamente care nu au cum să mai ajungă în farmacii, dintre care 30 nu au nici înlocuitor.

"Aceste produse nu vor mai putea fi comercializate după fata de 1 noiembrie pentru că nu mai au prețuri valabile în România. Producătorii au avut grijă să nu mai aibă stocuri pe piața din România dupa această dată pentru că altfel ar risca să plătească pentru distrugerea acelor medicamente care nu mai pot fi comercializate", a declarat Dan Zaharescu.

Întrebat de Sorina Pintea care ar fi soluția acestei situații, Dan Zaharescu a spus că nu actorii privați din sistem trebuie să vină cu soluții pentru administrația care reglementează aceste lucruri.

Sorina Pintea, Ministrul interimar al Sănătății spune că avut discuții cu mai mulți factori politici în încercarea de a remedia această problemă. De asemenea, ministrul interimar a dezvăluit că în cursul zilei de azi va alege una dintre cele trei posibile variante de rezolvare. .

"În momentul în care am promovat 1% în spațiul public această problemă, a început războiul. PDS dorește să omoare pacienții, dorește să mărească prețurile medicamentelor. Există posibilitatea de a modifica urgent, prin ordin de ministru, astfel încât lucrurile să intre în normal.
Este adevărat, ne-am raportat mereu la prețul cel mai mic, la medicamentul cel mai ieftin. Până la urmă trebuie să înțelgem că este o piață concurențială, nu putem să mergem totdeauna în spate.Mă gândeam acum la prețul de referință generic care uneori este mai mic decât cel mai mic preț. Este logic, dacă tot ai spus că mergi la cel mai mic preț, păi să mergi la cel mai mic, nu din mai mic în mai mic" a declarat Sorina Pintea.

"Exact pe această situație sunt companii care au dat în judecată pentru acest abuz din partea funcționarilor care nu au acceptat prețurile propuse de companii, și au spus că trebuie mers sub nivelul minim european", a completat Dan Zaharescu.

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel