CNAS, schimbări în prescripția vaccinului gripal. Oana Mocanu: Prescripția medicală nu se emite pe cronic! Există o entitate nouă, denumită pretenție

CNAS - Foto: Freepick @dcstudio
EXCLUSIV
Oana Mocanu, anunț pentru pacienți, medici și farmaciști, în ceea ce privește vaccinul gripal.

"Pe site-ul CNAS fost publicat în dimineața asta ordinul Ministrului Sănătății și a președintelui CNAS privind modificarea și completarea prescripției medicale electronice și a modului de completare a prescripției medicale electronice.

Potrivit actului normativ, se va emite prescripție medicală distinctă pentru medicamentele imunologice, o prescripție pentru sub-lista E1, o prescripție distinctă pentru sublista E2.

Prescripțiile pot fi emise de către orice medic aflată în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci nu numai medicul de familie.

Vorbim în acest moment de vaccinul gripal, pentru că el este cel care intră în vigoare acum, cu data de 1 octombrie, va fi inclus în lista prețurilor de referință, fiind finalizată întreaga legislație subsecventă care să permită prescrierea acestuia.

Prescripția medicală nu se emite pe cronic!

Există o entitate nouă, denumită pretenție. Probabil va fi notată în aplicații cu litera P mare așa cum acut este A, cronic este C.

Rețeta este valabilă timp de 30 de zile de la data emiterii acesteia. Prescrierea se va face pe denumire comercială, la fel ca la medicamentele biologice sau cazurile justificate medical.

Este obligatoriu a se nota codul de diagnostic 994 la prescrierea pe vaccin și prontele de compensare corespunzătoare, respectiv pe sub-lista E1 50% pe sub-lista E2 va fi 100%.

În ceea ce privește bifarea categoriei de asigurați, se va bifa doar mențiunea alte categorii, notându-se cifra 5 pentru medicamentele din sub-lista E1 și cifra 6 pentru medicamentele din sub-lista E2.

Deci se pune o singură bifă pe categoria de asigurări.

De asemeni și persoanele care sunt beneficiare a OUG 15/2022, respectiv sprijinul și asistența umanitară pentru cetățenii străini sau cei proveniți din zona conflictului cu Ucraina. Dacă aceste categorii se încadrează în segmentele populaționale prevăzute în ordinul ministrului sănătății 3120/2023, deci care stabilește segmentele populaționale ce beneficiază de medicamente... pentru aceștia se va folosi cifra 4, ca pentru celelalte situații când se prescriu medicamente obișnuite.

Vom face și o informare către casele de asigurări de sănătate fațăi de această modalitate de completare a prescripției medicale electronice. Case de asigurări de sănătate care se află în relație contractuală cu medicii prescriptori și au obligația să aducă la cunoștință acestora toate modificările legislative apărute pentru prescrierea medicamentelor imunologice", a declarat Oana Mocanu, director CNAS Online, în exclusivitate, în cadrul dezbaterii "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel