Ce nu ți-a zis nimeni despre boală. Gănescu: Trebuie să ne gândim și la familie. Să nu îi facem să sufere. Din păcate, nu este așa

boala - FOTO: Freepik@DCStudio
EXCLUSIV
Ce nu ți-a zis nimeni despre boală și cum îți afectează întreaga viață. Ce trebuie să știi.

Ce nu ți-a zis nimeni despre boală. Cum se schimbă totul atunci când primești un diagnostic. Ce trebuie să faci și cum îți este dată peste cap întreaga viață și cum îți este afectată întreaga familie. Care este cheia pentru a ne menține sănătatea. Despre toate acestea a vorbit  Radu Gănescu, Președinte COPAC, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi”, de la DC MEDICAL. 

”Mă bucur că vorbim de campanii făcute de profesioniști, de societăți profesionale pentru că întotdeauna în ceea ce vrem noi să facem ca educare și informare, ca societate civilă, vrem să avem profesioniști alături de noi pentru că doar ei pot da mesajul corect, și nu acele mesaje care nu vin din partea specialiștilor. 

Avem nevoie de foarte multă educație și foarte multe campanii de informare, pentru foarte multe patologii. De multe ori patologiile se interconectează, inclusiv specialiștii se interconectează, mai ales când vorbim de echipa multidisciplinară, de medici de familie, specialist. Întotdeauna ei trebuie să lucreze aproape pentru a trata anumită patologie. 

Noi, la ora actuală, derulăm un proiect de screening pe boli cardiovasculare, prin medicii de familie prin care se fac niște investigații și se trimit către medicii specialiști și am descoperit pacienți, prin acest proiect, care au trimiși de medicii de familie către nefrologi pentru că au avut anumite suspiciuni și medicii nefrologi i-au preluat și au făcut investigații amănunțite. 

Se interconectează atunci când facem programe de screening sau de prevenție. Putem depista sau ținti o altă patologie și găsim pacienți în faze de început. Importantă este educația și informarea. Trebuie să găsim persoanele care sunt în fazele incipiente ale unei anumite patologii pentru că tratamentul, costurile, calitatea vieții, interferența cu viața socială sau cea familială este mult mai scăzută în fazele incipiente decât dacă ajungem în fazele avansate ale unei patologii.

Vorbim de orice patologii, că vorbim de boală cronică de rinichi unde poți ajunge la dializă, că vorbim de o formă de cancer unde poți ajunge la chimioterapie este important să mergem la medic când suntem sănătoși. Este important să facem investigații, investigații care poate pentru mulți sunt costisitoare.

Un minim de investigații făcute o dată pe an sau la doi ani de zile nu este un efort financiar pentru orice fel de persoană care vrea să își păstreze o viață sănătoasă și vrea să trăiască sănătos. Mulți spun că nu vor fi niciodată bolnavi, că nu au probleme de sănătate, că părinții lor au trăit 100 de ani. 

Din păcate, nu este așa. Boala nu prea ocolește pe nimeni. Trebuie să schimbăm mentalitatea. Chiar dacă nu ai nimic, e important să fii sănătos pentru familia ta. Medicul te tratează, medicul te sfătuiește, îți oferă soluții medicale, dar problemele sufletești, de anxietate, calitatea vieții, contează. Familia intervine. 

Când facem intervenție, când facem screening, trebuie să ne gândim și la cei de aproape, să nu îi facem să sufere. Important este să fim sănătoși pentru toată familia”, a explicat Radu Gănescu, președintele COPAC, la dezbaterea ”Boala cronică de rinichi”, de la DC MEDICAL.

Radu Gănescu - președinte COPAC

Unde ne situăm ca țară

România se află pe lista neagră în ceea ce privește prevenția. Veșnic, statisticile arată că suntem pe ultimul loc în ceea ce privește sănătatea. 

”Mă bucur că începem să vorbim de screening și prevenție pentru că atunci vom avea și noi oameni mai sănătoși și nu vom mai fi pe ultimele locuri, în Europa, în acele statistici unde ne batem pe ultimele locuri. Încet, încet, într-un termen mediu, chiar scurt, putem să prevenim mai mult decât să tratăm.

Noi, acum tratăm foarte mult. Avem numai programe curative, avem numai parte de tratamente fără a avea acces la prevenție, screening, vaccinare, lucruri care sunt complementare într-un sistem de sănătate performant”, a mai explicat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel