Boala cronică de rinichi, ca o mașină care vine noaptea cu farurile stinse. Ina Maria Kacso: Rinichiul nu doare! În momentul impactului este prea târziu să ne ferim

Boala cronica de rinichi - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Boala cronică de rinichi este diagnosticată foarte rar în stadii incipiente. Care este motivul și ce ar trebui să știe toți pacienții.

"Boala cronică de rinichi este o adevărată problemă de sănătate publică și este recunoscută ca atare, este enumerată printre bolile cronice netransmisibile, cu impact major asupra sănătății și inclusă în strategia de sănătate 2022-2030. De ce vorbim despre boala cronică de rinichi ca problemă majoră de sănătate publică?

În primul rând din cauza prevalenței. Aproximativ sau aproape10% din persoanele din România, și nu suntem departe de media mondială, suferă de boală cronică de rinichi.

Deci este într-adevăr o cifră impresionantă și boala cronică de rinichi vine cu un un întreg bagaj, cu un sac de probleme.

Boala cronică de rinichi, odată declanșată, are tendința să progreseze spre stadii mai avansate, ultimul și probabil cel mai cunoscut pentru majoritatea fiind stadiul în care este necesară dializa, epurarea extrarenală sau transplantul renal. Pe acest parcurs, boala cronică de rinichi se însoțește de o serie de alte probleme. Apar complicații derivate direct din boala cronică de rinichi și apar comorbidități, adică alte probleme de sănătate. 

Pe primul plan sunt cele cardiovasculare. Problemele cardiovasculare pot să ajungă undeva către 40-50% stadiile mai avansate ale bolii cronice de rinichi și un exces de mortalitate, adică un risc de deces. Toate aceste probleme sunt cu atât mai importante cu cât boala este mai avansată.

Însă există modalități eficiente prin care putem să încetinim progresia bolii cronice de rinichi, să încetinim progresia spre stadiile mai avansate și în acest demers să încetinim sau să scădem și complicațiile asociate, comorbiditățile care pot să apară, și să ameliorăm supraviețuirea acestor pacienți.

Însă acest lucru se întâmplă cu atât mai eficient cu cât măsurile implementate sunt mai precoce. Asta înseamnă că trebuie să diagnosticăm devreme boala cronică de rinichi ca să putem acționa eficient asupra ei.

Din păcate, acest lucru este departe să se întâmple", a declarat prof. Univ. Dr. Ina Maria Kacso, Președinte Societatea Română de Nefrologie, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Boala cronică de rinichi, riscul ignorării".

Boala cronică de rinichi, diagnosticată foarte rar în stadii incipiente. Care este motivul

 

"Boala cronică de rinichi este diagnosticată în stadii incipiente doar foarte rar. Aproximativ 1 din 10 pacienți cu boală cronică de rinichi în stadii incipiente este diagnosticat când boala este mai avansată, suntem ceva mai performanți.

În stadiile avansate, cam doi din trei pacienți sunt diagnosticați.

2. -imagine fara descriere- (boala-cronica-de-rinichi--ca-o-masina-care-vine-noaptea-cu-farurile-stinse--ina-maria-kacso-rinichiul-nu-doare-in-momentul-impactului-este-prea-tarziu-sa-ne-ferim-1_39568000.png)

Și această lipsă de diagnostic tardiv și insuficient în stadiile precoce constituie adevărata problemă. Și de ce se întâmplă asta? Pentru că boala cronică de rinichi este în mare măsură asimptomatică în stadiile incipiente.

Rinichiul nu doare decât în situații excepționale și simptomele specifice apar doar în stadii avansate.

Dacă vreți, putem compara boala cronică de rinichi cu o mașină care vine noaptea cu farurile stinse și când în momentul impactului este prea târziu deja să ne ferim. Din acest motiv este necesar să fim proactivi și să depistăm precoce boala cronică de rinichi. Și acest lucru se întâmplă acum în conformitate cu recomandările internaționale, printr-un demers care a pornit de la societățile profesionale, Societatea Română de Nefrologie și Societatea de Medicină a Familiei, prin colaborare cu autoritățile, cu Ministerul Sănătății și cu Casa Națională de Asigurări, în cadrul noului contract-cadru și a normelor este prevăzută modalitatea de screening, adică de depistare precoce a bolii cronice de rinichi în cadrul populațiilor la risc", ne-a mai spus medicul Ina Maria Kacso.

Cine sunt pacienții care au un risc mai mare de a dezvolta boala cronică de rinichi

 

"Adică pacienți care au un risc mai mare decât populația generală să dezvolte boală cronică de rinichi și mă refer aici la diabet, boli cardiovasculare și hipertensiune.

Deci persoanele care suferă de diabet, boli care e vasculare și hipertensiune vor beneficia de o modalitate activă de depistare la nivel de medicină de familie, care sigur va fi detaliată în acest demers pe care l-ați inițial dvs. și va fi explicată de alți vorbitori. E vorba despre două determinări simple, una din sânge și una din urină, care ne permit să diagnosticăm o eventuală boală cronică de rinichi, să o stadializăm și să stratificăm, să zicem, riscul.

Pacienții care au o severitate mică boli cronice de rinichi vor rămâne în supraveghere activă medicului de familie, iar cei cu o severitate mai importantă vor ajunge către nefrolog.

Pentru ca toate lucrurile acestea să se întâmple, trebuie să creștem nivelul de conștientizare, atât în rândul colegilor medici, dar mai ales în rândul populației generale, asupra existenței bolii cronice de rinichi, asupra problemelor pe care le generează existent acestei boli cronice de rinichi și asupra importanței screening-ului și depistării precoce a bolii cronice de rinichi.

Acesta este mesajul pe care am vrut să vi-l transmit astăzi", a completat ea.

Cum colaborează medicii de spital cu medicii de familie. Trimit medicii de familie pacienți în fazele incipiente ale bolii?

"Medicii de familie până în acest moment nu puteau să prescrie una dintre examinările necesare pentru ca să diagnosticăm precoce boala cronică de rinichi și anume raportul albumină pe creatinină urinară. Și atunci, bineînțeles că neavând această modalitate de a depista precoce boala cronică de rinichi, lucrurile pot să întârzie în mod semnificativ.

Studii făcute în Europa și în America arată că sub-diagnosticarea bolii cronice de rinichi vine tocmai din insuficienta utilizare a acestei a 2-a modalități de determinare.

Deci pe lângă determinarea serică din sânge a creatininei și un calcul care ne cuantifică mai exact funcția renală derivat din această creatinină din sânge este necesar să facem și determinările din urină. Nefiind disponibilă la nivel de medic de familie, sigur că lucrurile pot să întârzie din punct de vedere al diagnosticului și trimiterii către spre specialist.

Sperăm că acum, când această determinare va fi disponibilă și modalitatea este foarte bine prevăzută în contractul-cadru și norme cine, cum și când trebuie evaluat pentru boală cronică de rinichi, lucrurile să se amelioreze semnificativ", a conchis medicul.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel