2 strategii de sănătate, uitate în sertar timp de 13, respectiv 6 ani. Dr. Laszlo Attila: 60.000 de AVC și 300.000 de cazuri de boli cardiovasculare pe AN și noi stăm și nu facem nimic

Foto: Freepik @starush @italoparnaiba5
EXCLUSIV
Dr. Laszlo Attila ne-a vorbit despre cele două strategii de sănătate publică uitate în sertarele Ministerului Sănătății timp de 13, respectiv 6 ani.

Dr. Laszlo Attila ne-a vorbit despre cum a încercat să promoveze colaborarea și expertiza în cadrul Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul României și cum, împreună cu ai săi colegi, inclusiv medici, au căutat soluții pentru probleme de sănătate ale românilor, încercând să identifice cauzele principale ale mortalității și să propună intervenții legislative necesare.

Dr. Laszlo Attila ne-a dezvăluit că, în timpul unei dezbateri, cardiologul Florin Orțan a adus în discuție cifre alarmante referitoare la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale (AVC) în România. Cu toate acestea, s-a constatat că o strategie de reducere a acestor boli, inițiată anterior, a fost ignorată și lăsată să zacă în sertarele Ministerului Sănătății.

"Permiteți-mi să mă întorc un pic în timp. În 2017 eram președintele Comisiei de Sănătate. Le-am explicat colegilor că eu niciodată nu am crezut în oameni atotștiutori și ne-am înțeles să facem abstracție de culoarea politică și fiecare dintre noi să devină lider de opinie a comisiei pe specialitatea pe care o deține. Am avut ocazia de a-l avea pe Florin Orțan, cardiolog intervenționist (...) și prima întrebare a fost: haideți să ne uităm din ce cauză se moare cel mai mult în România și să vedem ce avem de făcut, dacă avem nevoie de intervenții legislative.

Era vorba de 300 de mii de cazuri noi de pacienți în fiecare an, cu cauza primară de deces în România și zic: dacă așa stăm și evoluția e din ce în ce mai gravă, de ce nu facem ceva?!

Și dr. Vinereanu a spus: noi am făcut o strategie de reducere a bolilor cardiovasculare din România. A ajuns la Minister și cineva de acolo a spus: costă prea mult și a aruncat-o într-un sertar.

Acea strategie a stat 13 ani în sertarele Ministerului Sănătății. Același lucru, strategia de reducere a bolilor cerebro-vasculare a stat 6 ani într-un sertar.

60.000 de AVC pe an și 300.000 de cazuri de boli cardiovasculare pe an și noi stăm și nu facem nimic", a declarat Dr. Laszlo Attila, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează".

Concluzia tristă a lui Laszlo Attila a fost că, în ciuda numărului alarmant de cazuri și a gravității situației, nimeni nu a acționat pentru implementarea acestei strategii sau pentru alte inițiative care ar putea să reducă mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare.

În plus, el a subliniat lipsa de responsabilitate în abordarea problemelor de sănătate publică din România.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel