"Vom fi într-o mare încurcătură". Prof Dr Doina Pleșca: Ei sunt principalul rezervor de diseminare a infecției

Doina Pleșca  FOTO: arhivă personală
EXCLUSIV
Prof. Dr. Doina Pleșca, Director, UMF Carol Davila, a vorbit, în cadrul Dezbaterii online „Totul despre vaccinul gripal 2020-2021” difuzată pe DC Medical, despre importanța vaccinării antigripale, mai ales în contextul în care sezonul gripal se va suprapune cu pandemia de COVID-19. 

"Va trebui să acceptăm că în această pandemie va exista și gripa, deci vor exista două tipuri de virusuri care potențial pot determina un comportament la boală cu totul diferit față de o singură îmbolnăvire. Așa încât, trebuie să pornim de la ceea ce este cel mai important. Și anume, în primul rând să vaccinăm populația la risc, aici mă refer la copii și la persoanele de peste 65 de ani. Nu trebuie să uităm că în situația în care pandemia va continua și gripa va începe să înregistreze numeroase cazuri, se impune să nu uităm gravidele și nu în ultimul rând, persoanele cu comorbidități", a explicat prof. dr. Doina Pleșca.

 

Copiii, principalul rezervor de diseminare a infecției

Prof. Doina Pleșca atrage atenția asupra importanței protejării celor mici, care reprezintă principalul rezervor de diseminare a infecțiilor. 

"Poate că din aceste patru categorii, copiii, din punctul meu de vedere, dețin un loc important, pentru că ei sunt principalul rezervor de diseminare a infecției și dacă rata de îmbolnăvire la adulți merge de la 10-15%, la copii poate să ajungă la 20-30%. Ei stau acasă, vin în contact cu membri familiei, merg, la acest moment, fie și într-un sistem hibrid, la școală, la grădiniță. Și atunci, ei pot să fie un rezervor semnificativ pentru boală. Poate că ar mai merita să fac o altă precizare și anume că mulți dintre noi vom fi într-o mare încurcătură în fața unui pacient care are febra, căruia îi curge nasul, pe care îl doare gâtul, care uneori tușește, simptome care pot să fie determinate de gripă, de alte virusuri sau chiar d e noul coronavirus. Și atunci, acest lucru ne face să fim prevăzători, să protejăm", a mai spus aceasta.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel