Un nou virus amenință omenirea. Specialiștii, în alertă

virus - FOTO: Freepik@rorozoa
Un nou virus amenință omenirea. Specialiștii sunt în alertă maximă. 

În cadrul unui scenariu de antrenament internațional, experți din 15 țări au fost provocați să facă față unei amenințări potențiale: virusuri antice, care ar putea ieși din permafrostul topit din cauza schimbărilor climatice și ar amenința omenirea.

Exercițiul Polaris, scenariul unui virus periculos

În cadrul evenimentului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numit "Exercițiul Polaris", specialiști din diverse colțuri ale lumii s-au confruntat cu un virus fictiv numit "Mammothpox". Acest virus ar fi apărut din carcasele mamuților înghețați, infectând un grup de cercetători și o echipă de filmare care le descoperise. Scenariul a fost conceput pentru a testa reacțiile internaționale în fața unui virus provenit din gheața topită.

Deși virusul și situația în sine erau complet fictive, cercetătorii avertizează că riscul "virusurilor zombie" care ies din permafrostul topit este foarte real.

Permafrostul și virusuri antice: Oamenii de știință trag un semnal de alarmă

"Schimbările climatice nu doar că topesc gheața – ele topesc barierelor între ecosisteme, animale și oameni", a declarat Dr. Khaled Abass, expert în științele mediului la Universitatea din Sharjah, Emiratele Arabe Unite, și coautor al unui studiu pe tema acestui subiect, potrivit Daily Mail.

Cercetările științifice arată că virusurile antice pot rămâne viabile în permafrost timp de mii de ani, iar topirea acestuia din cauza încălzirii globale ridică îngrijorări legate de posibila eliberare a unor patogeni necunoscuți pentru medicina modernă.

Un nou virus amenință omenirea. Specialiștii, în alertă - FOTO: Freepik@olga_gavrilova

"Mammothpox", amenințare similară cu variola și monkeypox

Virusul "Mammothpox" a fost descris ca având un grad de mortalitate similar între variola, care a ucis un număr estimat de 500 de milioane de oameni înainte de a fi eradicată în 1980, și monkeypox, care în prezent este răspândit mai ales în Africa și poate fi periculos pentru copii, cu un risc de deces de până la 10% din cazuri.

Scenariul a fost conceput astfel încât să arate că, cu o cooperare internațională, virusul ar putea fi ținut sub control. Participanții din diverse țări, precum Danemarca, Somalia, Qatar, Germania, Arabia Saudită și Ucraina, au avut fiecare parte din puzzle-ul global, cu situații diferite legate de răspândirea virusului.

Un grup a aflat că unul dintre cercetători fusese infectat pe o navă de croazieră, oferind un cadru izolat pentru a observa cum se poate răspândi virusul. Altele au lucrat cu scenarii în care virusul apărea într-o familie sau în cadrul unui eveniment mare.

Politica și divizarea în timpul unei pandemii globale

În a doua zi a exercițiului, participanții au descoperit că progresele în controlul virusului erau împiedicate de divergențele politice și strategiile variate ale statelor implicate. Unele țări au impus măsuri de carantină globală, în timp ce altele au păstrat granițele deschise, bazându-se pe măsuri precum urmărirea contactelor. Cu toate acestea, în cele din urmă, participanții au reușit să aducă epidemia sub control.

Totuși, OMS recunoaște că în realitate un astfel de scenariu ar fi mult mai complicat, având în vedere problemele de cooperare între națiuni.

Pericolele emergente ale patogenilor înghețați

Pe măsură ce gheața se topește, echipele de cercetători caută animale dispărute înghețate, iar vânătorii de fildeș speră să câștige o avere de pe urma colților de mamut. De mai bine de un deceniu, oamenii de știință știu că bacteriile și virusurile înghețate în Arctica ar putea încă să infecteze organismele vii. În 2014, cercetătorii au izolat virusuri din permafrostul siberian și au demonstrat că acestea puteau infecta celule vii. De asemenea, în 2023, cercetătorii au reușit să reanimeze un virus de amebă înghețat timp de 48.500 de ani.

Riscurile permafrostului în continuă dezghețare

Cercetătorii estimează că aproximativ patru sextilioane de celule fug din permafrost în fiecare an la ratele actuale. Deși doar unul din 100 de astfel de patogeni ar putea perturba ecosistemele, volumul uriaș de organisme eliberate din gheață face ca un incident periculos să fie mai probabil. În 2016, sporii de antrax au scăpat dintr-o carcasă de animal înghețată în permafrostul siberian, spitalizând zeci de oameni și ucigând un copil.

Schimbările climatice și topirea permafrostului ne pun, așadar, într-o situație vulnerabilă în fața unor amenințări biologice de proporții necunoscute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

ADN-ul tău ar putea fi deja în mâinile hackerilor. Avertismentul șocant al cercetătorilor
Robbie Williams a intrat în panică din cauza fanilor. Le-a cerut să nu mai facă selfie cu el

Crossuri externe

pixel