Farmaciile, "pe MUCHIE". Iulian Trandafir, despre compensarea vaccinurilor: Fac multe lucruri voluntare, profitabilitate de 1%

Farmaciile - FOTO: Unsplash @tbel abuseridze
EXCLUSIV
Serviciile gratuite în farmacii sunt destul de frecvente. Iulian Trandafir, Vicepreședinte al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România ridică problema compensării vaccinurilor.

Iulian Trandafir, Vicepreședinte al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (A.D.R.F.R) a făcut declarații în exclusivitate, în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, organizată de DC Media Group. Acesta a dezvăluit informații privind gradul de mulțumire a pacienților în urma vizitelor în farmacii și a discutat despre compensarea vaccinurilor:

"Eu sper să înceapă să funcționeze cât mai repede Comisia de Specialitate Farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătății, astfel încât, împreună cu Colegiul Farmaciștilor, să poată să ducă la îndeplinire măsurile din domeniul de activitate conform Ordinului 1832 dat în data de 4 noiembrie referitor la serviciile farmaceutice".

Studiu privind satisfacția pacienților în farmacii

Invitatul a vorbit despre studiul de anul trecut pe care l-a făcut asociația împreună cu Colegiul Farmaciștilor și cu Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată: "Pe scurt: încrederea și satisfacția după vizita în farmacii a pacienților este foarte ridicat, depășește 70%, deci eu cred că farmaciștii au o poziție extraordinar de bună în fața pacienților și, așa cum s-a spus și înainte, sfatul farmacistului pentru pacienți este foarte important. Farmacia este un punct extrem de propice pentru a face screening și pentru a face programe de prevenție, printre altele".

Compensarea vaccinului

Iulian Trandafir a ridicat și problema compensării vaccinurilor: "Singurul lucru pe care vreau să îl punctez despre vaccinarea în farmacii este că eu cred că ar trebui să ne gândim la posibilitatea ca vaccinurile să fie compensate la nivel de farmacie, şi să aibă loc şi decontarea, pentru că altfel farmacia nu îşi poate desfăşura activitatea".

Serviciile gratuite din farmacii

"Profitabilitatea unei farmacii este la un nivel minimam, cam la 1%. Am putea spune că sunt pe muchie. Farmaciile fac multe lucruri voluntare. Vreau să vă spun că până acum s-au făcut câteva programe de screening, pe partea pulmonară şi pe partea de cardiologie, dar farmaciile le-au prestat în mod gratuit. Cred că farmaciile vor fi în continuare dispuse să presteze anumite activităţi gratuite, dar trebuie să ne gândim serios la decontarea unor serviicii pentru că ele aduc economie sistemului sanitar

Sunt destul de costisitoare și eu le mulțumesc farmaciile pentru acest lucru.

Cred că farmaciile vor fi dispuse în continuare să presteze anumite activități gratuite, dar, la fel, va trebui să ne gândim foarte serios la posibilitatea de decontare a acestor servicii pentru că în final aceste servicii aduc o economie sistemului sanitar", a mai spus Iulian Trandafir.

Vezi și: Testarea în farmacii, încă la început în România. Iulian TRANDAFIR: Tranziția durează între 4 și 5 ani

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel