Anca Dragu, despre PNRR: plasează pacientul în centrul sistemului

Aparatură medicală
EXCLUSIV
Anca Dragu, președintele Senatului, a vorbit în cadrul dezbaterii online „PNRR - urgențe pentru sistemul național de sănătate”, organizată de grupu de presă DC Media Group, despre prioritățile din sănătate. 

Anca Dragu, președintele Senatului, prezentă la dezbaterea „PNRR-urgențe pentru sistemul național de  sănătate” a vorbit despre prioritățile pilonului 5 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR).

„Acest program, deși e componentă de sănătate, plasează pacientul în centrul sistemului. Poate că pare un lucru mic, dar nu e atât de mic, pentru că, în general,  cetățeanu, fie că e pacient, contribuabil,  elev, student, ei în anii aceștia mulți de tranziție nu prea au fost plasați în centrul sistemelor, nu prea au fost gândite politicile pentru cetățean, în general. Și atunci, în general, PNRR vine cu această abordare, o abordare aplicată în țările europene de mulți ani. România este acum într-un proces mai rapid de prindere din urmă a bunelor practici”, a spus ea.

Despre pilonul 5, care se referă la sistemul de sănătate, Anca Dragu spune că are trei direcții de acțiune.

„Prima ar fi aceea a creșterii accesului la servicii de prevenție, de diagnostic și de tratament precoce. Zona de prevenție a fost foarte puțin dezvoltată în România, pe fondul lipsei de bani, dar și o abordare, o deficiență sistematică și sistemică a sistemului, de a trata prevenția. Banii întotdeauna s-au dus pentru lucrurile urgent,e imediate, totdeauna am acționat cu fonduri pentru ultima instanță.

A doua direcție a PNRR din sistemul de sănătate se referă la îngrijirea medicală spitalicească, care trebuie să fie una sigură și eficientă.

A treia direcție se referă la fondurile de sănătate și fondurile destinate investițiilor în sănătate, aici ne referim și la infrastructura fizică.

Prevenția trebuie să joace un rol important în reforma sistemului de sănătate și cetățenii, în general, trebuie să aibă acces rapid către metodele preventive, curative, de bună calitate. Asta înseamnă că fiecare trebuie să beneficieze de asistență medicală și trebuie să știe unde să meargă, încă de la început, nu să ajungem în cele din urmă la camera de urgențe cu afecțiuni ce puteau fi tratate mult mai rapid și în beneficiul sănătății noastre, și chiar cu costuri mai mici, în faza incipientă”, a mai precizat ea.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel