Sistemul asigurărilor private de sănătate. Claudia Boghicevici, Curtea de Conturi: e momentul ca acesta să fie adaptat la nevoile unei societăți în dinamică

Cadru medical
Claudia Boghicevici, consilier de Conturi la Curtea de Conturi, a declarat la conferința ”Conferinţa Quo Vadis 2022! Ediţia 4 Asigurări private sănătate, soluție pentru finanțarea sănătății” că ar fi necesară o structură care să controleze tot ceea ce înseamnă asigurare privată de sănătate.

La conferința ”Conferinţa Quo Vadis 2022! Ediţia 4 Asigurări private sănătate, soluție pentru finanțarea sănătății”, organizată de DC Media Group, Claudia Boghicevici, consilier de Conturi la Curtea de Conturi, a afirmat că sistemul de finanțare din sănătate ”a suferit deficite de-a lungul timpului”

”Și cred că este momentul ca acesta să fie adaptat la nevoile unei societăți în dinamică. Și mă refer aici în special la ultima perioadă, cea legată de pandemie. Dacă stăm să ne gândim, toate instituțiile statului și nu numai au fost obligate să se adapteze din mers la acest context pandemic. 

(...) Cred că orice dezbatere și orice demers trebuie să aibă la bază o analiză a profesioniștior legate de cifrele care se cunosc în prezent și anume: știm cu toții că cei care contribuie la sistemul de sănătate sunt mai mici de 4-5 ori decât cei care beneficiază. Știm cu toții că fără o subvenționare din partea statului, a fondului de sănătate acesta nu ar putea funcționa. Am citit o analiză la nivelul anului 2021 și am observat că deficitul a scăzut cu 40% pe fond în condițiile în care infuzia de capital din partea statului a crescut cu 22%. Ne amintim că această subvenție a fost văzută ca un sprijin marginal, nu neapărat o intervenție anuală din partea statului, dar observăm acum pe sistem că este o necesitate permanentă 

Am analizat (...) ce au spus cei din industrie că nu avem o educație financiară în domeniul asigurărilor facultative, cumva suntem la coada clasamentului atunci când ne referim la media europeană referitor la aceste asigurări facultative de sănătate.

Din punct de vedere al reglementărilor cum stăm: avem o lege a reformei în sănătate, acea lege 95 care este din 2006, deci iată că avem 15 ani de reformă și această reformă trebuie să continue cu pași rapizi pentru că trebuie să gândim acest sistem de finanțare în registrul unui mecanism al solidarității sociale, acceptat ca și concept la nivelul UE, cumva nu putem arunca pe mecanismul acesta al cererii și ofertei domeniul sănătății, ci din contra trebuie să gândim acele sisteme complementare care să vină să ridice cumva presiunea de pe sistemul public. (...) 

Cred că ar fi necesară gândirea unei autorități care să controleze și să supravegheze atent modul în care se desfășoară această activitate public-privat pentru a evita eventualele disfuncționalități în sistem”, consideră economistul Claudia Boghicevici.

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel