Singurul centru de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT, inaugurat la Galați. Ce este PET-CT

Singurul centru de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT. FOTO CJ Galati
Singurul centru de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT. FOTO CJ Galati
  • Singurul centru de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT. FOTO CJ Galati
Joi, 14 aprilie, ora 10:00, la Spitalul Județean ”Sf. Apostol Andrei” Galați va fi inaugurat singurul centru din regiune de diagnosticare a cancerului cu ajutorul unui PET CT.

UPDATE: ”Galațiul este un centru universitar, se comportă în momentul de față ca un centru medical în regiune și avem posibilitatea să aducem diagnosticarea și tratarea acestei boli cumplite, să o tratăm, ca și în alte părți.

La ora actuală sunt aproape 20.000 de oameni înscriși pe listele în situația statistică a Oncologiei. Sunt 20.000 de oameni care sunt înscriși acum, dar gândiți-vă că sunt oameni care au fost să se trateze în alte centre pentru că nu aveam această aparatură. Dar incidența este mult mai mare, de la an la an se dublează sau chiar se triplează numărul de cazuri”, a explicat șeful Consiliului Județean, Costel Fotea, la inaugurarea centrul de diagnosticare din cadrul Spitalului Județean ”Sf. Apostol Andrei” Galați. 

Joi, 14 aprilie, ora 10:00, la Spitalul Județean ”Sf. Apostol Andrei” Galați va fi inaugurat singurul centru din regiune de diagnosticare a cancerului cu ajutorul unui PET-CT.

Ce este PET-CT

PET-CT este un echipament medical de ultimă generație, care permite identificarea celulelor canceroase în stadii incipiente.

PET-CT-ul este metoda de investigație cea mai avansată din cadrul Medicinei Nucleare care combină 2 tipuri de scanare, mai exact: componenta PET (sau tomografia cu emisie de pozitroni) și componenta CT (computer tomograf), dar care în același timp, împreună, oferă beneficii într-o singură investigație.

Cu ajutorul acestui aparat medical se poate diagnostica precoce, localiza precis, stadializa, monitoriza raspunsul la conduita terapeutică și depista recidivele.

Pe parcursul examinarii PET-CT nu este înregistrată nicio senzație specială precum: durere, zgomote supărătoare, diferență de temperatură etc.

Investiția este de peste două milioane de euro și a fost realizată de către Consiliul Județean Galați. Pe lângă achiziționarea echipamentului  medical, au fost amenajate și spațiile necesare pentru realizarea acestor proceduri.

De asemenea, Galațiul deține pentru tratarea cancerului două acceleratoare liniare de particule. Primul funcționeaza de doi ani și patru luni, perioadă în care au fost realizate aproximativ 30.000 de proceduri. Cel de-al doilea accelerator a fost montat și se afla în perioada de autorizare de către CNCAN.

Galațiul este singurul județ din această zonă a țării care poate trata cancerul cu ajutorul acceleratorului liniar de particule. De altfel, aici s-au tratat pacienți din Galați, Brăila, Vrancea, Tulcea și Vaslui.   

                                            

                                       

Diferențele MAJORE dintre CT, RMN și PET-CT. Dr Tudor Ciprut: pot exista alergii la substanțele de contrast, dar sunt foarte rare

Reputatul medic radiolog specializat în imagistică medicală, Dr Tudor Ciprut, de la Spitalul  Clinic SANADOR, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical, care sunt diferențele și asemănările dintre CT, RMN și PET-CT și ce probleme pot să apară la fiecare investigație imagistică medicală în parte. Inclusiv ce alergii pot provoca: 

Între CT, RMN și PET-CT sunt unele asemănări conceptuale, dar foarte multe diferențe. Prima diferență este forma aparatelor folosite: în Computerul Tomograf (CT-ul), practic vorbim de un aparat sub formă de inel, care captează razele X și, pe un computer, imaginea este recreată în funcție de densitățile acestora. Aparatul de RMN este un tunel în care ești introdus pe un pat mobil, pe când PET-CT-ul arată aproape la fel cu cel de CT, dar funcționează pe un principiu în parte diferit.

„Unii pacienți claustrofobi nu suportă să facă RMN”, a explicat Dr Tudor Ciprut, reputat medic radiolog specializat în imagistică medicală, de la Spitalul Clinic SANADOR, la Interviurile DC News și  DC Medical. În plus, RMN-ul durează mai mult ca un CT sau ca un PET-CT, și asta putând fi o problemă. 

„CT-ul este folosit, spre exemplu, în cazurile de urgență, unde trebuie obținută rapid o imagine cît mai corectă”, a exemplificat specialistul.

Apoi, CT-ul este o investigația iradiantă - folosește raze X, de aceea se folosește numai în anumite patologii, la fel și PET-CT-ul deși aici e vorba de o combinație între radioactivitatea substanței folosite (care se injectează pacientului sau pe care acesta o bea) și de razele X emise de aparat. RMN-ul însă nu este iradiant, pentru că folosește câmpuri magnetice.

La asemănări între CT, RMN și PET-CT putem nota faptul că toate cele trei aparate au nevoie de un computer ca să recreeze imaginile din datele captate, a arătat dr Tudor Ciprut.

Apoi, „o asemănare între RMN și CT este că vorbim tot de imagistică medicală secțională, adică tot vedem omul în feliuțe, în planuri. (...) Deosebirea este însă, de principiu. RMN-ul este o investigație neiradiantă care folosește câmpul magnetic al unui aparat pe care aplică alte câmpuri magnetice să zicem, adică gradienții, și în funcție de cum se orientează, de afecțiune, de organe, se fac achizițiile”, a arătat dr Tudor Ciprut. 

Cea de-a treia investigație, PET-CT-ul, este și mai complexă, ea combinând practic două specialități: medicină nucleară (PET - emisie de pozitroni) și  CT-ul care e tot computer tomograf, a detaliat specialistul. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel