România e datoare spitalelor din UE cu 210 milioane de euro. Adela Cojan, CNAS: furnizorii noștri privați le puteau asigura la costuri mult mai mici
10 feb, 15:09

Adela Cojan, președintele CNAS. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Statul român are de plătit o datorie de 210 milioane de euro spitalelor din UE care au tratat români, spune Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cadrul conferinței „Quo Vadis 2022! - Ediția a IV-a, Asigurările private de sănătate - soluție pentru finanțarea sănătății”.

Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a afirmat, în cadrul conferinței online ”Quo Vadis 2022! - Ediția a IV-a, Asigurările private de sănătate - soluție pentru finanțarea sănătății”, că România datorează spitalelor din Uniunea Europeană 210 milioane de euro. Această sumă va fi achitată eșalonat, a mai precizat oficialul.

”Este o datorie de 201 milioane de euro către statele membre ale UE pentru serviciile medicale acordate pacienților români tratați în străinătate. Până acum am plătit 93 de milioane de euro.

Vă spuneam că termenele de plată sunt destul de avantajoase sistemului în sensul în care avem termene de trei ani. În momentul de față nu înregistrăm arierate; există o cadență de plată a acestor servicii, dar este păcat ca acești 0,03% din fondul asigurărilor sociale de sănătate să se cheltuiască pentru niște servicii pe care furnizorii noștri privați din România le pot asigura la costuri mult mai mici decât cele din străinătate”, apreciază Adela Cojan, președintele Casei naționale de Asigurări de Sănătate.

Aceasta nu a negat impactul uriaș pe care l-ar fi avut cele 210 milioane de euro dacă ar fi mers către sistemul sanitar românesc.

Pe subiectul asigurărilor private de sănătate, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, la aceeași conferință, că educația financiară este puțin dezvoltată în România.

”Educația financiară este unul dintre aceste elemente care ar trebui dezvoltate în România, de alte tipuri de educație, nu neapărat numai financiară, inclusiv educația pentru sănătate ar trebui să aibă un impact pentru că dezvoltarea comportamentelor preventive ar duce și la dezvoltarea unui comportament care să genereze interes pentru asigurările private de sănătate, dar înainte să facem educație financiară cred că noi trebuie să avem ce să le comunicăm copiilor noștri și concetățenilor noștri legat de oportunitățile pe care le oferă asigurările private de sănătate”, afirmă ministrul Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?