Rafila: cred că accesul la servicii de prevenție trebuie să facă subiectul unor politici de compensare ale vaccinurilor

Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina
EXCLUSIV
Profesorul Alexandru Rafila a declarat, în cadrul dezbaterii ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, că măsurile de prevenire a îmbolnăvirii omului sănătos ar trebui corelate cu cele ale Ministerului Sănătății. 

Invitat la dezbaterea ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, organizată de DC Media Group, profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre lecțiile date de pandemia COVID - despre acele elemente, trei în opinia sa, legate de funcționarea sistemului de sănătate.

”În primul rând, îmbunătățirea funcționării sistemului de sănătate publică. În al doilea rând, m-aș referi la un acces nelimitat de locul unde trăiește o anumită persoană la servicii medicale. Mă refer, în special, la cele de asistență medicală-ambulatorie și de medicină de familie”, a amintit profesorul Rafila. 

Potrivit acestuia, măsurile de prevenire a îmbolnăvirii omului sănătos ar trebui corelate cu politicile Ministerului Sănătății, care, în momentul de față, sunt ”destul de puțin vizibile în ceea ce privește o politică care să permită accesul la servicii de sănătate medicală primară și asistență ambulatorie de specialitate”. ”Cel de-al treilea element este legat de asigurarea asistenței medicale spitalicești. Aici am văzut că există intenții și prin PNRR, prin renovarea unor spitale sau prin construcția unor spitale regionale, dat tot acest element nu va avea succes decât în condițiile în care, într-adevăr, accesul la tehnici medicale de medicină primară și ambulatorie va fi real, și nu va fi, în continuare, limitat pentru foarte mulți dintre concetățenii noștri”, adaugă Alexandru Rafila.

Acesta susține că accesul la servicii de prevenție, inclusiv la vaccin trebuie să facă subiectul unor politici de compensare a vaccinurilor.

”Cred că acest acces universal la servicii de prevenție, inclusiv vaccinul, cel puțin pentru unele vaccinuri cum este cel HPV trebuie să facă subiectul unor politici de compensare ale vaccinurilor, pentru că programul național de vaccinare este și așa cu destul de multe probleme”, a apreciat profesorul Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel