"Orice tuse care NU trece în cinci zile, să te gândești la cancer sau tuberculoză". Mihălțan, atenționare despre "capcana TUSEI"

Orice tuse care nu trece in cinci zile, sa te gandesti ca e cancer sau tuverculoza - Foto: Pexels @Vlada Karpovich
EXCLUSIV
Prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, a vorbit despre rolul farmacistului pentru pacienți

"Cancerul este în creștere. Ar putea farmaciștii să intervină când li se cere sirop de tuse și să întrebe pacientul de cât timp tușește? Există medicamente noi, moderne?! Cancerul pulmonar a devenit tratabil, dar cu condiţia să fie, evident, descoperit într-un stadiu precoce.

România, cifre rușinoase la prevenție. Dan Zaharescu: România 20 de euro, Europa 102 euro pe cap de locuitor. Cheltuim de CINCI ori mai puțin

Despre cancer, regretatul profesor Mihael Anton le spunea studenţilor: Aveţi grijă! Orice tuse care nu trece în cinci zile, să te gândești la cancer sau la tuberculoză. Nu cred că am scăpat de tuberculoză", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Nu am scăpat nici de una, nici de alta", a subliniat prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, organizată de DC Media Group.

Pandemiile tăcute din România. Păun: Realitate tristă pentru noi, situația e dramatică. 40% din decese puteau fi evitate

"Capcana tusei este o capcană care, de multe ori, propulsează pacienţii cu cancer din faza operatorie în faza inoperabilă și creează un handicap suplimentar. Însăși această perioadă de COVID, când oamenii au fugit de spitale, pentru că li se părea că spitalele sunt cu risc de contaminare, nu a fost acoperită suficient de o asistență care să facă prevenţie în contactul primar cu pacientul. Poate că aici farmacistul ar fi avut un cuvânt de spus, dacă ar fi intervenit spunând simplu: Aveţi o tuse care persistă, trebuie să faceţi o radiografie, un control la un specialist.

Lucrurile aceste noi le vedem curent, iar COVID-19 a făcut un mare deserviciu pentru cancerul pulmonar și pentru tuberculoză, deoarece avem formele de tuberculoză care sunt ca formele de pre vremuri de război sau vremuri de foamete, oamenii stau foarte mult acasă cu tuse cronică, iar cancerele sunt de obicei de stadiu 4, inoperabile, cu soluții doar de paliație, nu de intervenții.

Toate aceste pot fi acoperite de un farmacist agil care poate să facă o interogare pe un simptom banal, cum este tusea, și să atragă atenția că dacă tușești mai mult de șapte zile e obligatoriu un control", a mai spus medicul pneumolog. 

Vaccinarea în farmacie, SOLUȚIA pentru pacienți. Pricop: Se ajunge de 10 ori mai repede decât în cabinetul medicului de familie

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel