Medicamentul care se ia o dată în viață. Bianchi: Se administrează pentru 2 tipuri de cancer. Prima pacientă avea doar 7 ani și nicio șansă de supraviețuire

Medicamentul - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Medicamentul care se administrează o dată în viață pentru pacienții oncologici. Specialiștii lucrează pentru ca toți pacienții să aibă acces la medicamente.

"Din datele raportului FPA, în România 39% dintre medicamente sunt rambursate prin contracte cost-volum, 61% necondiționat, iar proporția la oncologice este egală, deci 1 din 2 medicamente oncologice rambursate în România, cu autorizația de punere pe piață sunt din contracte cost-volum", a declarat Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România".

Mai mult, Ioana Bianchi a vorbit despre medicamentul care se administrează o dată în viață pentru pacienții oncologici și despre costul unor astfel de medicamente care ar putea salva viața oamenilor.

"Este un medicament care se administrează o dată în viață. Dacă ne uităm pe site-ul CNAS, numărul de pacienți este reglementat. Sunt 9 pacienți în toată România. Este un medicament care se administrează în ultimă instanță în 2 tipuri de cancere și aș vrea să vă spun că prima pacientă căreia i s-a administrat medicamentul, care avea 7 ani în acel moment, și nicio șansă de supraviețuire, la 18 ani postează poze cu ea în plină sănătate. 

Deci întotdeauna când vorbim de preț, cred că trebuie să ne uităm și la valoarea medicamentului, pentru că putem că putem să facem o comparație, ce înseamnă un medicament administrat o dată în viață, cu medicamente care se administrează în mod cronic", a mai spus Ioana Bianchi.

Florin Buicu: Susțin ca toți pacienții să aibă acces la medicamente

"Nu încercați acum să mergeți pe latura sensibilă. Susțin ca toți pacienții să aibă acces la medicamente. Mi-aș dori ca toți copii, toți pacienții să aibă acces, dar pe de altă parte trebuie să găsim și varianta prin care să avem și bugetul necesar pentru așa ceva. Despre asta vorbim", a completat Florin Buicu, vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților.

"Sunt perfect de acord și cred că dacă am face un grup de lucru pentru impactul bugetar, de multe ori subapreciat în nota de fundamentare a listei, suntem pe drumul cel bun", a conchis Ioana Bianchi.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel