Dr. Mircea Dediu (Sanador): Intervenția robotică obține același beneficiu ca o intervenție clasică, dar traumatismul chirurgical este minim

Chirurgie robotică    Foto: Sanador
EXCLUSIV
Dr. Mircea Dediu, coordonatorul Centrului Oncologic Sanador, a vorbit la dezbaterea organizată de trustul de presă DC Media Group despre chirurgia robotică și tratamente inovative în oncologie. 

Dr. Mircea Dediu, coordonatorul Centrului Oncologic al Spitalului Clinic Sanador, a vorbit la dezbaterea ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc” organizată de trustul de presă DC Media Group,  despre tratamentele inovative ale cancerului și despre chirurgia robotică.

„La noi în centrul oncologic există practic toate tratamentele disponibile care sunt administrate și în Occident. Am în vedere pe de o parte intervenții chirurgicale, facem chirurgie robotică, pe de o parte avem aparate de radioterapie și tehnologie de planning de ultimă oră care permite o radioterapie extrem de acurată, cu un contur  foarte bine definit și cu protejarea țesuturilor normale și nu în ultimul rând există acces la toate medicamentele care sunt decontate de Casa de Asigurări și aici am în vedere (medicamentele n.r.) molecular țintite și  imunoterapie”, a explicat el.

Despre metodele chirurgicale, el a mai arătat că se dorește limitarea amplitudinii rezecțiilor chirurgicale.

„Din punct de vedere al metodologiei de abordare chirurgicală, sigur că în oncologie în ultimul timp se dorește limitarea amplitudinii rezecțiilor chirurgicale, în sensul că e intervenii care oarecum pentru toată lumea erau mutilante, în prezent se caută a se limita volumul care este excizat odată cu tumora, fără însă a se compromite beneficiul terapeutic, fără a se compromite rata de succes al intervenției.

Sigur că acest deziderat necesită pe de o parte o evaluare preoperatorie a extensiei bolii cât mai acurată și aici avem în vedere pe de o parte investigațiile imagistice, tomografia, RMN-ul, dar și PET-CT-ul care, adăugat acestor investigații poate duce informații extrem de utile. Pe de altă parte trebuie să dispui de tehnologia care să-ți permită un traumatism chirurgical minim. Și aici avem în vedere intervențiile laparoscopice, care sunt deja - ca să spunem așa – comune și în ultimul timp avem posibilitatea ca chirurgii de la noi să efectueze intervenții robotice.
Intervenția robotică sigur că așa cum spuneam, obține același beneficiu ca o intervenție deschisă, clasică, dar traumatismul chirurgical este minim și acuratețea în plagă este mult crescută având în vedere că nu medicul cu mâinile lui operează în interiorul plăgii, ci aparatul prin prelungirile pe care le are”, a mai spus medicul.

Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel