Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Serviciile din farmacii sunt apreciate de către pacienții, iar Dr. Daciana TOMA, Medic formator în Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este de aceeași părere: "Pot să vă spun că pacienții apreciază aceste activități, se bucură și nu o singură dată am avut pacienți care au venit trimiși de farmaciști pentru că în cadrul acestor evaluări din farmacii, s-au depistat anumite nereguli, nu neapărat boala și urma ca eu să certific sau să infirm un anumit diagnostic". în exclusivitate în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, organizată de DC Media Group.
"Atunci când vorbim de prevenție ar fi de spus câteva lucruri. Când începem prevenția? Prevenția o începem când copilul e în burtica mamei prin faptul că îi dăm fier gratuit ca să nu facă anemie bebelușul, faptul că îi spunem copilului ca părinte să nu ducă mânuța la gură sau să se spele pe mâini, asta deja e prevenție. Așa ca prevenția nu e doar a unui anumit segment profesional", a declarat Dr. Daciana TOMA în exclusivitate în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, organizată de DC Media Group.
Dr. TOMA trage un semnal de alarmă și spune că fiecare dintre noi "ar trebui să ne implicăm în prevenție și fiecare să facem ceea ce putem să facem din poziția pe care o avem față de un anumit cetățean, indiferent de vârsta lui. Inițiativa farmaciștilor de a avea activități de prevenție mi se pare mai mult decât salutară Prevenția trebuie să facă și școlile și grădinițele, bineînțeles, și sistemul sanitar"
"În acest moment în activitatea medicului de familie, din punctul meu de vedere, serviciile de prevenție în contract cu Casa de Asigurări sunt aproape îngropate. Activitatea de prevenție nu este stimulată deloc, indiferent dacă vorbim de prevenție primară, de prevenție secundară, de depistarea activă a bolilor sau dacă vorbim de managementul bolilor, de prevenție terțiară", avertizează invitata.
"Există însă cele 3 proiecte mari de screening, de prevenție pe fonduri europene inițiate de Ministerul Sănătății și aici intră Proiectul de Depistarea Precoce a Cancerului Colorectal, care se desfășoară pe regiunea de sud a țării, apoi prevenția cardiovasculară și mai există screeningul pentru boli hepatice. Sunt foarte importante și profit pe această cale și vorbesc de ele pentru că trebuie să ajutăm atât populația să afle de aceste proiecte și medicii să-i împingă să se implice în aceste proiecte.
Dacă instituțiile statului, Casa de Asigurări nu înțelege care este importanța prevenției, pai atunci haideți pe celelalte căi să încercăm să nu abandonăm prevenția. Este locul farmaciștilor să facă prevenție, sunt aceste proiecte de screening, Proiectul ROCCAS II, de screening pentru cancer colorectal și vreau să vă spun că până acum, procentul de pozitivi a fost similar cu procentul descris în Europa, undeva de 5%. Este important să învățăm populația că a participa la screeninguri, indiferent că acest lucru se face la medicul de familie, în farmacii sau unde se face, este esențial pentru starea de sănătate", a mai spus Dr. Daciana TOMA.
Jurnalistul Val Vâlcu a pus o întrebare importantă în cadrul dezbaterii, și anume: "Ar veni medicii de familie să contribuie la elaborarea ghidurilor pentru educare, pentru testare, pentru vaccinare în farmacie?".
Dr. TOMA a afirmat faptul că: "Eu consider că trebuie să facem acest lucru pentru că vorbim de un instrument pe de o parte de a educa populația, iar pe de altă parte de a contribui la buna stare de sănătate."
Vezi și: Iulian Trandafir, semnal către Rafila privind farmaciile: Tranziția durează între 4 și 5 ani
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...