Alimentația în sezonul rece poate fi...
Consilierul prezidențial Diana Păun a vorbit, în cadrul conferinței cu tema ”Perspective privind dezvoltarea sistemului de sănătate din România”, despre pașii pe care trebuie să îi facă țara noastră în perioada imediat următoare, dar și despre lecțiile pe care le avem de învățat din pandemie.
”Cred că însăși preocuparea de a aduce discuția privind viitorul sistemului de sănătate la anvergura forului pe care îl reprezentați, demonstrează nu doar responsabilitate și angajament, ci și faptul că cea mai importantă lecție a pandemiei a fost însușită. Aceea că sistemul de sănătate este un pilon fundamental al rezilienței și că orice construcție societală care se dorește durabilă trebuie să considere prioritară investiția în sănătate.
Pandemia Covid, dacă este să ne uităm la cifre, a generat peste 64.800 de decese, doar în România, peste 6 milioane de decese la nivel global, alături de un impact devastator la toate nivelurile societății. Știm cu toții, pentru mai bine de doi ani, personalul din Sănătate, din primele linii, s-a confruntat cu niveluri de stres și burnout, la limita epuizării, vârstnicii noștri au stat izolați, mulți părinți au îmbinat telemunca cu îngrijirea copiilor, oamenii și-au pierdut locurile muncă, copiii au pierdut interacțiunile esențiale în procesul de dezvoltare, ca să enumăr doar câteva consecințe”, a spus Diana Păun, consilier prezidențial, în cadrul conferinței cu tema ”Perspective privind dezvoltarea sistemului de sănătate din România”.
De asemenea, mai spune consilierul, ”răspândirea virusului, blocajele, limitarea interacțiunilor, închiderea școlilor și a afacerilor au afectat negativ condiții de sănătate deja precare și au creat noi bariere pentru persoane cu afecțiuni preexistente, amplificând povara unor pandemii tăcute cum este cancerul, bolile cardiovasculare sau, de ce nu, tulburările mintale”.
Totodată, mai susține Diana Păun, ”criza sanitară a arătat însă cum vulnerabilitățile din sistemul de sănătate pot avea și implicații asupra economiei și bunăstării, asupra încrederii în guverne. Noi, actorii cu responsabilități trebuie demonstrăm, într-adevăr, responsabilitate în această etapă, dacă vrem să reconstruim, mai bine și mai echitabil.
Privind în perspectivă, cred că astăzi avem o oportunitate unică pe care pandemia a generat-o și anume, de a realiza că punctele vulnerabile care au permis acestui focar să se extindă nu vor înceta să existe fără a fi susținute. Și avem un obiectiv foarte precis, care se regăsește și în titlul conferinței – reconstrucția sistemului de sănătate, ca factor determinant al rezilienței în fața provocărilor viitoare, căci vor mai exista”, a mai spus Diana Păun.
Consilierul este de părere că România post-pandemică este țara în care trebuie să se investească susținut în infrastructura sanitară. Mai exact, în ”dezvoltarea capacității de prevenție și a capacității de reacție a sistemului sanitar, în centre medicale integrate, în servicii de îngrijire pe termen lung. Mecanismul de redresare și reziliență, de care vorbim atât de mult, este esențial în asigurarea fondurilor pentru susținerea priorităților de investiții. Alături de fondurile europene, acestea reprezintă un sprijin deosebit de important pentru construcția post-pandemică și aici mă refer la dubla tranziție către o societate digitală și verde. Ceea ce înseamnă, deopotrivă, o scădere a impactului asupra sistemului de sănătate, pentru că suntem cu toții conștienți de costurile pe care schimbările climatice și factorii de mediu îl au asupra sănătății. La fel de importante sunt investițiile în inovație, în cercetare, în digitalizare, care își au ecoul inclusiv în domeniul medicinei. Cred că cel mai important este să nu ignorăm investiția în capitalul uman, pe care eu o consider crucială, nu doar în răspunsul la crize, ci pentru furnizarea îngrijirilor aflate în continuă transformare. (...) Cred că este nevoie să investim în crearea condițiilor de muncă adecvate și a competențelor și a abilităților, pentru ca personalul medical să facă față amenințărilor”, a mai spus consilierul.
De altfel, aceasta a concluzionat că un sistem de sănătate rezilient înseamnă, nu în ultimul rând, construcția pe ”pilonii prevenției și educației pentru sănătate”, fapt care, în opinia sa, reprezintă ”o oportunitate de a pune prevenția în centrul abordărilor”, iar cea mai importantă lecție a pandemiei este ”lecția solidarității, a parteneriatului, a cooperării, a încrederii, a muncii în echipă”, de asemenea, pandemia ”stă mărturie limitelor globalizării și puterii identității socio-culturale, precum și nevoii de echilibru în a valorifica serviciul sănătății globale. Adevăratul antidot nu este segregarea, ci cooperarea”, a mai spus consilierul prezidențial Diana Păun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...