Te pregătești pentru prima ta...
Florin GOLOVATIC, Director Direcția Supraveghere și Control din ASF, a arătat, EXCLUSIV la dezbaterea online „Telemedicina - medicina viitorului? Noile tehnologii şi sistemul de sănătate din România", organizată de DC Medical, că asigurările de malpraxis pot fi negociate.
„Asigurările de malpraxis sunt un tip de asigurare de răspundere, prin care asiguratul, în cazul apariției unui eveniment, în situația în care este chemat să plătescă niște daune materiale sau morale poate apela la acest instrument, care să-i acopere acest risc. În momentul de față, asigurările de malpraxis au o reglementare legală care aș spune că în principal cuprinde niște elemente minime pe care asigurarea de malpraxis ar trebui să o acopere. Cu toate acestea, asigurarea de malpraxis este o asigurare facultativă, și clauzele contractuale ale acestui tip de asigurare în principiu pot fi stabilite și trebuie să fie stabilite prin negocierea dintre cele două părți ale contractului: pe de-o parte asiguratorul și pe de altă parte asiguratul. Cu siguranță există flexibilitate în stabilirea clauzelor. De multe ori din păcate, având în vedere că există o reglementare legală, cerința de asigurare este – să-i spunem – strict limitată la prevederile minime din lege. Atunci s-ar putea ca inclusiv acoperirile, inclusiv sumele asigurate să nu fie suficiente sau satisfăcătoare pentru despăgubirile cerute" a explicat Florin GOLOVATIC, Director Direcția Supraveghere și Control din ASF.
Dacă ne referim la niște cerințe minime prevăzute de lege putem să ajungem la concluzia că anumite riscuri nu sunt acoperite, a spus directorul din ASF.
„Dar la un contract facultativ nu există niciun impediment ca – să-i spunem – riscuri suplimentare sau acoperiri suplimentare să fie incluse în aceste contracte de asigurare, inclusiv daunele morale la care ne-am referit", a continuat acesta.
În replică, prof dr Cătălina Poiană, președintele Colegiului medicilor București, i-a explicat că „90% din medicii din București, ceea ce reprezintă o cifră care spun eu că are greutate incriminau tocmai faptul că nu au putere de negociere în cadrul acestor contracte, și că ei sunt obligați de cele mai multe ori să le semneze sub forma pe care le-o impune asiguratorul. Și practic daunele morale uneori pot să fie la niște prețuri foarte mari, motiv pentru care medicii din București au identificat, ca să zic așa, niște potențiale soluții, cum ar fi planonarea prin lege a sumelor acordate drept despăgubire în special sub acest aspect de daună morală care uneori poate să fie greu de cuantificat și uneori se poate ridica la niște sume foarte mari".
Cum explică prof dr Cătălina Poiană faptul că medicii ajung să practice medicina defensivă, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...