A început sezonul accidentelor pe...
Vaccinarea antigripală este deosebit de importantă pentru pacienții oncologici, deoarece aceștia sunt adesea mai vulnerabili la complicațiile cauzate de infecțiile respiratorii, inclusiv gripa. Fiindcă tratamentele oncologice pot suprima sistemul imunitar, acești pacienți sunt mai susceptibili la infecții și pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta complicații grave din cauza gripei.
Dr. Victoria Aramă, prof. univ. UMF Carol Davila București, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Informarea susține vaccinarea" despre importanța vaccinării antigripale a categoriilor aflate la risc. Tocmai de aceea, medicul subliniază că este important ca medicii din toate specialitățile să fie la curent cu informațiile medicale actualizate.
Terapie intensivă - FOTO: Freepik@tonetofotografia
"Pe secția pe care o conduc, la ora actuală, avem 5 saloane pline cu pacienți cu gripă, toți nevaccinați. Foarte mulți dintre pacienți sunt oncologici sau onco-hematologici și am avut o surpriză total neplăcută, dureroasă, ca la unul dintre ei să regăsesc pe biletul de ieșire dintr-o clinică de hematologie, scris negru pe alb la recomandări: vaccinarea antigripală este contraindicată.
Acel pacient nu s-a vaccinat antigripal pentru că așa i s-a recomandat, iar acum este internat la Matei Balș cu o formă severă de gripă care îi pune viața în pericol, mai mult decât boala lui onco-hematologică.
Eforturile Forumului Român Pro Vaccinare, Societatea Română de Strategii Vaccinare și Protecția Sănătății, prin evenimentele științifice trebuie să gândim niște secțiuni dedicate fiecărei specialități în parte.
S-a creat un tăvălug prin care se spune că pacientul imunodeprimat prin boală oncologică sau terapie imunosupresoare nu trebuie vaccinat. Este o teorie total greșită.
Ce trebuie să le explicăm pacienților imunodeprimați este că prin vaccinare ei vor fi protejați de formele severe ale bolilor infecțioase. Pot face gripă, pot face o infecție, dar nu va fi una severă, nu vor ajunge în spital ca să aibă nevoie de oxigen.
E un lucru extrem de important. Trebuie să ajungem la medicii din toate specialitățile, la medicii din toate colțurile țării pentru că trebuie să vorbim cu toții aceeași limbă", a explicat prof. dr. Victoria Aramă, prof. univ. UMF Carol Davila București, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Informarea susține vaccinarea"
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...