Aerul pe care îl inspirăm, deși...
România rămâne pe primele locuri în Europa în privința incidenței unor afecțiuni ce pot fi prevenite prin intervenții accesibile și programe de sănătate publică. Deși există resurse și măsuri eficiente de prevenție, rata de implementare scăzută și accesul limitat la informare contribuie la menținerea unui nivel ridicat al îmbolnăvirilor.
În acest context, creșterea accesului la educație medicală și îmbunătățirea programelor preventive sunt esențiale pentru reducerea impactului acestor afecțiuni asupra populației.
Infecția cu HPV reprezintă o cauză principală a cancerelor cu determinism infecțios, afectând atât femeile, cât și bărbații. Cea mai comună formă de cancer asociată este cancerul de col uterin, o afecțiune care impactează anual peste 600.000 de femei la nivel global, fiind responsabilă pentru 348.189 de decese prevenibile doar în anul 2022.
Din păcate, România rămâne țara cu cea mai mare pondere în cazurile și decesele cauzate de cancerul de col uterin în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Aproape 1 din 8 cazuri de cancer de col uterin din UE provine din România.
"Avem aproape un an de la compensarea vaccinului anti-HPV. Cancerul de col uterin afectează anual undeva la 600.000 de femei la nivel global și provoacă mai bine de 350.000 de decese care sunt prevenibile.
Din păcate, dacă ne uităm la România, avem cea mai mare contribuție dacă ne uităm la bazinul de îmbolnăviri de la nivel european. 1 din 8 cazuri de cancer de col uterin provine din România și toate decesele sunt nejustificabile în contextul în care avem măsuri care pot preveni cancerul de col, fie că vorbim de vaccinarea anti-HPV, fie că vorbim de programele de screening", a explicat Raluca Sîmbotin, Policy Lead MSD Romania, în cadrul conferinței cu titlul ”Prevenția, mai aproape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare, organizate de DC News Media Group.
Cancerul de col uterin este o afecțiune prevenibilă prin vaccinare, iar programele de screening permit depistarea timpurie, eficientă. Prin urmare, decesele premature cauzate de această maladie sunt, în esență, pierderi complet evitabile.
Cancerul de col uterin - FOTO: Freepik
Prevenția cancerului de col uterin este esențială pentru reducerea riscului de apariție și evoluție a acestui tip de cancer, care afectează multe femei. Există câteva măsuri-cheie de prevenție care pot face o diferență semnificativă:
1. Vaccinarea anti-HPV. Virusul Papiloma Uman (HPV) este principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin. Vaccinul anti-HPV, recomandat înainte de începerea vieții sexuale, poate preveni infecțiile cu cele mai periculoase tulpini de HPV (cum ar fi HPV 16 și 18, care sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer cervical). Este disponibil și pentru femei mai mature, deși eficacitatea sa este mai mare înainte de expunerea la virus.
2. Screening regulat prin testul Babeș-Papanicolau (PAP). Testul PAP ajută la depistarea modificărilor celulare care ar putea duce la cancer, chiar înainte ca boala să devină invazivă. Se recomandă efectuarea acestui test anual sau o dată la trei ani, în funcție de vârsta și istoricul medical al pacientei.
3. Testarea pentru HPV. Testarea specifică pentru HPV, mai ales pentru femeile cu vârsta peste 30 de ani, poate identifica infecțiile cu tulpinile de HPV cu risc crescut. Aceasta se poate face în combinație cu testul PAP pentru a asigura o mai bună detectare a riscului de cancer.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Aerul pe care îl inspirăm, deși...
Acest înlocuitor neașteptat al...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acest lucru este esențial pentru...
Pentru locuitorii din mediul rural,...
Analiza de sânge care îți arată dacă...
Acest dispozitiv minuscul detectează...
Acest medicament reduce colesterolul...