Cum poți preveni bolile cronice. Cel...
O nouă cercetare realizată de oamenii de știință din Boston aduce vești promițătoare în lupta împotriva substanțelor chimice toxice cunoscute drept "substanțe chimice eterne" sau PFAS, care sunt asociate cu un risc crescut de cancer. Studiul arată că aportul crescut de fibre, în special beta-glucanul din ovăz și ciuperci, poate ajuta la eliminarea acestor toxine din corp.
PFAS (per- și polifluoroalchil substanțe) sunt compuși chimici sintetici care nu se descompun natural în mediu sau în organism și sunt legați de numeroase probleme de sănătate.
"Pe lângă creșterea riscului pentru anumite tipuri de cancer, aceste substanțe pot cauza insuficiență de organe și infertilitate", explică oamenii de știință, potrivit Express.
Conform cercetătorilor, fibrele alimentare ajută la filtrarea excesului de bilă, o substanță la care PFAS se atașează. Astfel, fibrele pot reduce cantitatea acestor toxine periculoase din organism.
"Deși există preocupări crescânde legate de toxicitatea PFAS, intervențiile specifice pentru a reduce nivelurile acestor substanțe în corp sunt limitate", spun oamenii de știință de la Universitatea Boston.
Ovăzul și ciupercile ajută la eliminarea substanțelor cancerigene PFAS - FOTO: Freepik
Studiul a fost publicat în revista Environmental Health în luna martie și a implicat 72 de bărbați cu vârste între 18 și 65 de ani, toți având niveluri detectabile de PFAS în sânge. Dintre aceștia, 42 au consumat un supliment de un gram de beta-glucan de ovăz cu 10 minute înainte de fiecare masă timp de patru săptămâni, iar restul de 30 au primit un supliment pe bază de orez.
Rezultatele au arătat că cei care au consumat suplimentul cu fibre au avut o scădere de 8% a perfluorooctanoatului (PFOA) și perfluorooctansulfonatului (PFOS), două dintre cele mai dăunătoare tipuri de PFAS.
Cercetătorii atrag atenția că nu toate tipurile de fibre pot avea acest efect și că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a identifica alte fibre care pot ajuta la eliminarea substanțelor chimice toxice. Totodată, se subliniază că o dietă săracă în fibre este asociată cu un risc crescut pentru boli precum cancerul de colon.
Această descoperire poate deschide noi căi pentru intervenții alimentare care să contribuie la reducerea riscului de cancer și alte afecțiuni legate de expunerea la PFAS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cum poți preveni bolile cronice. Cel...
Testul care depistează 170 de tipuri...
Cele două alimente care MĂTURĂ...
Legătura dintre intoleranța la...
Fructul care îți curăță arterele și...
Ce se întâmplă dacă lași geamul...
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și...