Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți

cardiac - FOTO: Freepik@EyeEm
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă

Boala cardiacă poate da semne și în picioare, iar 46% dintre oameni nu știu acest lucru. Boala cardiacă rămâne una dintre principalele cauze de deces în Regatul Unit și la nivel mondial. Totuși, un simptom puțin cunoscut ar putea apărea chiar la nivelul picioarelor.

Semnele bolii cardiace nu apar doar în piept

Potrivit British Heart Foundation, peste 7,6 milioane de persoane trăiesc în Marea Britanie cu boli cardiace sau ale sistemului circulator. La nivel global, se estimează că una din 12 persoane este afectată. Deși cei mai mulți asociază boala cardiacă cu durerea în piept, simptomele pot varia de la o persoană la alta și pot include manifestări mai puțin evidente.

Un sondaj realizat de LloydsPharmacy Online Doctor arată că doar 46% dintre britanici știu că umflarea picioarelor poate fi un semn al bolii cardiace. Acest simptom, cunoscut medical drept edem, apare când inima nu mai pompează eficient sângele, iar lichidul se acumulează în țesuturi – mai ales la nivelul membrelor inferioare.

Simptome comune ale bolilor de inimă

Dr. Bhavini Shah, medic generalist în cadrul LloydsPharmacy Online Doctor, explică faptul că simptomele bolii cardiace pot include:

- Durere toracică

- Dificultăți de respirație

- Oboseală extremă

- Ritm cardiac neregulat

- Umflarea picioarelor

Durerea toracică este cel mai frecvent simptom recunoscut de populație – 80% dintre respondenți au identificat-o corect. Urmează dificultățile de respirație (77%) și ritmul cardiac neregulat (70%).

Totuși, doar 66% asociau oboseala excesivă cu probleme cardiace, iar sub jumătate cunoșteau legătura cu umflarea picioarelor – deși acesta poate fi un semn de alarmă important, potrivit Surrey.

Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți - FOTO: Freepik@brgfx

Cum poți reduce riscul de boală cardiacă

Dr. Shah subliniază importanța prevenției printr-un stil de viață sănătos. Iată câteva recomandări:

1. Alimentație echilibrată. O dietă bogată în fibre și săracă în grăsimi contribuie la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. NHS recomandă consumul zilnic a cel puțin 5 porții de fructe și legume, alături de cereale integrale. Este important și să reduci sarea sub 6 grame pe zi și să eviți grăsimile saturate.


2. Activitate fizică regulată. Mișcarea constantă poate reduce riscul de boli cardiace cu până la 35%. Se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână, indiferent că e vorba de mers alert, înot sau ciclism.


3. Renunțarea la fumat. Fumatul dăunează pereților arteriali și interferează cu modul în care corpul procesează colesterolul, ceea ce duce la acumulări în sânge. Renunțarea la acest obicei este un pas major în prevenția bolilor de inimă.


4. Limitarea consumului de alcool. Consumul excesiv de alcool este asociat cu hipertensiunea arterială. NHS recomandă maximum 14 unități de alcool pe săptămână, distribuite pe cel puțin trei zile.


5. Somn de calitate. Somnul insuficient poate contribui la apariția bolilor de inimă. Adulții au nevoie de 7–9 ore de somn pe noapte, iar somnul de calitate este esențial pentru sănătatea generală.


Când trebuie să ceri ajutor medical

Dacă resimți durere în piept, dificultăți mari de respirație sau alte simptome descrise mai sus, este important să consulți un medic. În caz de suspiciune de infarct, sună imediat la 112.

Prevenția începe cu informarea corectă și cu adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Chiar și cele mai subtile semnale ale corpului pot ascunde probleme grave ale inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cum poți preveni bolile cronice
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe

Crossuri externe

pixel