Un nou vaccin gripal cu doză ridicată pentru persoanele de peste 65 de ani. Lidija Milicevic: Producția a început în luna martie. Vaccinarea antigripală începe din octombrie

Un nou vaccin gripal - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Ce conține vaccinul gripal din sezonul 2023 - 2024, când începe sezonul vaccinării antigripale și cu ce trebuie să se vaccineze persoanele de peste 65 de ani.

Virusurile gripale se schimbă și evoluează continuu. În consecință, înlocuirea periodică a tulpinilor de virusuri conținute în vaccinurile antigripale este necesară pentru a le menține eficiente.

"Sezonul care urmează va fi un sezon specific. Noi deja în această perioadă de an am stabilit întotdeauna un necesar ținând cont de anii precedenți și am dat spre producție. Producția vaccinului gripal începe în luna martie, imedit după ce se publică tulpinile care circulă în sezonul care urmează.

Anul acesta ne bucurăm foarte mult de ceea ce urmează să fie și de toată susținerea autorităților legate de îmbunătățirea unor vaccinului, la grupele de pacienți care nu se găsesc în programul de imunizare și din acest punct de vedere și noi ne-am pregătit și dacă actele legislative încă nu s-au terminat, noi am preluat un fel de responsabilitate și am încercat să anticipăm care este necesarul pentru sezonul care urmează și suntem pregătiți.

Ceea ce pentru noi este important este că vom lansa un nou vaccin gripal cu doză ridicată care este dedicată grupului 65+, deci vârstnicilor care au nevoie de un nivel de antigen mai ridicat și în anticiparea necesarului ne-am pregătit și am prioritizat România ca o țară foarte importantă pentru noi, pentru a face disponibil și acest vaccin pentru piața din România.

Ponderea prevenției trebuie să crească, iar imunizarea prin vaccinare este o cale eficientă, sigură, la îndemână, pentru a evita bolile infecțioase. Noi suntem întotdeauna pregătiți", a declarat Lidija Milicevic, General Manager Vaccines Sanofi, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității".

"Este un vaccin care ar trebui recomandat la toți 65+"

"Deci persoanele la risc, persoanele care au imunitate scăzută, o patologie asociată sau sunt imunodeprimate ar trebui să primească nu vaccinul tetravalent, ci cel cu o doză crescută", a completat Val Vâlcu.

"Vaccinul cu doză ridicată a demonstrat în 11 sezoane consecutive cât a și fost cercetată eficiența lui, o superioritate și în concluzie, este un vaccin care ar trebui recomandat la toți 65+. Bătrâni care sunt și sănătoși, dar care au și boală cronică sau sunt vulnerabili.

În tot cazul, imunitatea lor este scăzută și un raspuns imunologic adecvat necesită și o concentrație mai mare de antigeni", a mai spus Lidija Milicevic.

Mai mult, Lidija Milicevic a subliniat faptul că "2022 a fost primul an în care vaccinurile au ajuns cel mai devreme. Anticipările noastre sunt că și sezonul care urmează, începutul lunii septembrie este luna cea mai preferabilă de a avea vaccinul în farmacie, dar oficial, vaccinarea antigripală începe din luna octombrie".

Compoziția vaccinului gripal în sezonul 2023 - 2024

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis recomandările pentru tulpinile de virus gripal pe care producătorii trebuie să le includă în vaccinurile gripale în sezonul 2023 - 2024, în baza deciziilor anterioare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Detalii precum tulpinile virale specifice care trebuie incluse se pot găsi în recomandările actualizate pentru sezonul 2023/2024, emise de Grupul de lucru ad-hoc pentru Gripă al Grupului de lucru pentru Produse Biologice din cadrul EMA.

Astfel, producătorii de vaccinuri tetravalente cu virus viu atenuat pentru sezonul 2023/2024 trebuie să folosească tulpinile de la un virus asemănător cu A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09,  A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2) și B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage).

Pentru vaccinurile gripale sezoniere tetravalente pe bază de celule trebuie să folosească tulpinile de la virusurile A/Wisconsin/67/2022 (H1N1)pdm09, A/Darwin/6/2021 (H3N2), B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage) și B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage).

Pentru vaccinurile trivalente cu tulpină de virus gripal B, un virus asemănător cu B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage) trebuie adăugat, mai arată în comunicatul EMA.

În fiecare an, Grupul de lucru ad-hoc pentru Gripă prezintă recomandările UE privind compoziția vaccinurilor împotriva gripei sezoniere, pe baza observațiilor OMS.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel