Testul care îți arată dacă ai probleme cu rinichii. Cercel: Urinezi într-un borcănel. În 2 minute ai o verificare simplă. Nu trebuie să fii medic sau savant de renume mondial

testul care iti arata daca ai probleme cu rinichii - FOTO: Freepik@nadezdagorosko
EXCLUSIV
Testul care îți arată dacă ai probleme cu rinichii îl poți achiziționa din orice farmacie. În două minute ai un rezultat sumar.

Testul care îți arată dacă ai probleme cu rinichii îl poți face acasă. În două minute îl poți interpreta, în baza unui comparator. Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președinte Comisia pentru sănătate, Senatul României, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi” cum se procedează.

”În ceea ce privește problematica bolii cronice de rinichi, ea este binecunoscută și, din păcate, avem foarte mulți pacienți care sunt în insuficiență renală cronică și au nevoie de dializă și de transplant renal pentru a depăși acest moment al dializei. Pentru asta trebuie să ne învățăm să ne verificăm singuri. 

Există la farmacie stickuri urinare în care într-un borcănel, pui stickul respectiv, îl ții două minute și se face o verificare cât se poate de simplă. Se vede dacă ai glucoză în urină sau nu, dacă ai o posibilă infecție urinară, dacă ai leucocite și se interpretează foarte simplu. Ai un comparator. Nu trebuie să fii medic sau savant de renume mondial, asta dacă vrei să te cauți din când în când. 

Dacă constați că ai modificări atunci, evident trebuie să te duci la medicul de familie și acesta va știi ce are de făcut în continuare. Orice patologie care este tratată din timp are șanse foarte mari să fie ținută sub control. Dacă este ținută sub control nici evoluția nu va fi una rapid progresivă. Va fi una lentă sau nu va fi deloc o evoluție spre boala cronică de rinichi”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președinte Comisia pentru Sănătate din Senatul României, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi”, de la DC MEDICAL. 

Prof. Dr. Adrian STREINU CERCEL, Președinte Comisia pentru sănătate, Senatul României

Prevenția, esențială

Prevenția este esențială pentru a nu se ajunge în cazuri grave. Acest lucru ar trebui învățat încă de la cele mai mici vârste. De fapt, autoritățile din domeniul medical militează pentru partea de prevenție. 

”Ar trebui schimbată politica de sănătate publică și politica educațională pentru că toate treburile astea pleacă din copilărie și nu trebuie să ajungem la maturitate să constatăm că mai avem vicii, din punct de vedere al modului conceptual de prevenire al unor îmbolnăviri. Trebuie monitorizare atunci când boala apare. 

Pentru asta, și în Legea Educației trebuie introduse faimoasele module de educație pentru sănătate și aceste module pornesc încă de la grădiniță, de la modul cum ne spălăm pe mâini, cum ne ștergem la nas, cum folosim grupurile sanitare, de la modul în care abordăm problematica vaccinurilor. Lucrurile sunt acolo.

Tot în aceste module trebuie să apară și ceea ce era pe vremuri, respectiv modul în care reacționăm în caz de urgență medicală. Dacă apare o fractură trebuie să știm cum să punem o atelă, dacă apare o ruptură fisulară și curge sânge undeva, să știm cum punem un garou. Sunt lucrurile simple care trebuie învățate din școală”, a mai explicat prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președinte Comisia pentru sănătate, Senatul României, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi”. 

Principalele semne care indică o boală renală

- Simțiți nevoia de a urina mai des. Dacă simțiți nevoia să urinați mai des, mai ales noaptea, acesta poate fi un semn de boală renală. Atunci când filtrele rinichilor sunt deteriorate, aceasta poate provoca o creștere a nevoii de a urina. Uneori, acest lucru poate fi, de asemenea, un semn al unei infecții urinare sau al unei prostate mărite la bărbați.

- Vedeți sânge în urină. Rinichii sănătoși păstrează de obicei celulele sanguine în organism atunci când filtrează deșeurile din sânge pentru a crea urină, dar atunci când filtrele rinichilor au fost deteriorate, aceste celule sanguine pot începe să se "scurgă" în urină. Pe lângă faptul că semnalează o boală de rinichi, sângele din urină poate fi un indiciu al unor tumori, pietre la rinichi sau al unei infecții.

- Urina dumneavoastră este spumoasă. Bulele excesive în urină - în special cele care necesită să trageți apa de mai multe ori înainte de a dispărea - indică prezența proteinelor în urină. Această spumă poate semăna cu spuma pe care o vedeți atunci când amestecați ouăle, deoarece proteina comună găsită în urină, albumina, este aceeași proteină care se găsește în ouă.

- Vă confruntați cu umflături persistente în jurul ochilor. Proteinele din urină sunt un semn timpuriu că filtrele rinichilor au fost deteriorate, permițând ca proteinele să se scurgă în urină. Această umflătură din jurul ochilor se poate datora faptului că rinichii dvs. scurg o cantitate mare de proteine în urină, în loc să le păstreze în organism.

- Gleznele și picioarele vă sunt umflate. Scăderea funcției renale poate duce la retenția de sodiu, provocând umflarea picioarelor și gleznelor. Umflarea la nivelul extremităților inferioare poate fi, de asemenea, un semn de boală cardiacă, boală hepatică și probleme cronice ale venelor picioarelor.

- Aveți un apetit scăzut. Acesta este un simptom foarte general, dar o acumulare de toxine rezultată din funcția renală redusă poate fi una dintre cauze.

- Aveți crampe musculare. Dezechilibrele electrolitice pot fi rezultatul unei funcții renale deficitare. De exemplu, nivelurile scăzute de calciu și fosforul slab controlat pot contribui la crampele musculare, notează kidney.org.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel