Știai că data și grosimea primei...
Invitat la dezbaterea online cu tema „Politicile publice: cauză sau soluție pentru criza medicamentelor", organizată de DC Media Group, secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a explicat că autoritățile s-au hotărât pe o variantă din cele trei propuse pentru calcului taxei de clawback.
„Vizavi de starea de urgență care va impune și impune și plafonarea prețurilor la medicamente și materiale sanitare, sperăm să putem controla această dinamică. După, existența vieții de după coronavirus, a impus numeroase discuții atât cu producătorii cât și cu importatorii de medicamente pe acea producție pe care ei o desfășoară, cât și pe legislația care să prevadă inclusiv taxa clawback. Avem trei scenarii pe care le avem în dicuție cu producătorii și importatorii de medicamente, am ajuns la o soluție agreată, rămâne să o discutăm și după epidemia de coronavirus".
Secretarul de stat a explicat însă că abia după ce scăpăm de pandemia de coronavirus autoritățile, producătorii și importatorii vor reveni la masa tratativelor.
„Până în pandemia de coronavirus, aveam întâlniri săptămânale, la nivelul Ministerului de Finanțe, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății și producătorii și importatorii, în care căutam și derulam scenarii pentru taxa de clawback. Odată cu trecerea acestui episod, reluăm aceste discuții, avem proiect la Casa de Asigurări care să ne permită ajungerea la un rezultat care să ne mulțumească inclusiv producătorii și importatorii, dar să asigure și medicamente pe piața românească. Acum Casa de Asigurări (CNAS) lucrează la acest lucru și inclusiv și la contractul cadru", a spus Nelu Tătaru.
Legat de „simplificarea procedurilor birocratice, pacienții care sunt suprinși de criză în alt oraș, nu au acces din cauza SIUI-ului, cum se va rezolva cu rețeta? Când vor fi anunțate aceste măsuri, d acă ele nu sunt încă luate?" a întrebat realizatorul emisiunii, Val Vâlcu.
„Încă se discută la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, având în vedere, și toată lumea a putut observa, și desele întreruperi ale raportării tip SIUI tocmai prin defectarea acestui sistem. Se lucrează în acest moment și la partea, să spunem, de soft, în care să putem elibera o parte din softul care aglomerează CNAS, în acest moment pentru SIUI, o parte care să faciliteze funcționarea în condiții bune, iar această dispersie sau această posibilitate ca acel pacient să își poată lua rețeta în orice oraș din România este în discuție și cred că va fi și rezolvată", a arătat secretarul de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...