Acest ulei reduce semnificativ...
O nouă variantă de Covid-19, denumită Stratus, s-a răspândit rapid în Marea Britanie, iar specialiștii atrag atenția că aceasta ar putea provoca un nou val de îmbolnăviri.
Potrivit datelor publicate de Agenția de Securitate Sanitară a Regatului Unit (UKHSA), varianta Stratus, cunoscută științific sub numele de XFG, a devenit tulpina dominantă în Anglia. Dacă în luna mai aceasta reprezenta aproximativ 10% din totalul cazurilor, în doar trei săptămâni, până la jumătatea lunii iunie, procentul a crescut la aproape 40%.
Stratus este o variantă "Frankenstein", adică recombinantă, rezultată în urma infectării simultane cu două tulpini diferite de Covid-19, care au fuzionat într-o nouă variantă hibridă.
Profesorul Lawrence Young, virusolog la Universitatea Warwick, a explicat pentru MailOnline că ambele tulpini ale variantei Stratus-XFG și derivata XFG.3-se răspândesc rapid.
"Creșterea competitivității variantelor XFG și XFG.3 se datorează, cel mai probabil, noilor mutații ale proteinei spike, care le permit să evite mai ușor răspunsul imun", a declarat profesorul Young.
Acesta a atras atenția că nivelul imunității în rândul populației este în scădere, pe fondul reducerii numărului de persoane vaccinate cu doza booster din primăvară și al scăderii numărului de infectări din ultimele luni.
"Acest context face ca mai multe persoane să fie vulnerabile la infectarea cu XFG și XFG.3. Aceasta ar putea duce la un nou val de infecții, însă este dificil de estimat amploarea acestuia", a adăugat virusologul.
Totuși, până în prezent, nu există dovezi că varianta Stratus ar provoca forme mai severe de boală. Specialiștii recomandă vaccinarea, aceasta fiind "foarte probabil" să ofere protecție împotriva formelor grave și a spitalizării.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat recent Stratus drept "variantă sub monitorizare". Această clasificare implică o supraveghere atentă la nivel global, având în vedere răspândirea rapidă a variantei în mai multe țări și posibilele implicații asupra sănătății publice.
Deși OMS consideră că riscul general asociat variantei Stratus este "scăzut", organizația a subliniat că tulpina prezintă un "avantaj semnificativ de creștere" față de alte variante. În prezent, Stratus este responsabilă pentru aproximativ 22% dintre cazurile înregistrate la nivel mondial.
Pe lângă Stratus, o altă variantă, denumită Nimbus, a cunoscut o creștere semnificativă. Aceasta a ajuns de la doar 2% din cazuri în aprilie la 17% în iunie, potrivit UKHSA.
Cu toate acestea, datele oficiale arată că numărul total al cazurilor Covid este în scădere. Doar 5,4% dintre testele Covid efectuate în săptămâna încheiată pe 29 iunie au fost pozitive, față de 7% în săptămâna anterioară, când s-a atins cel mai ridicat nivel de pozitivare din acest an.
Până în prezent, nici Stratus, nici Nimbus nu par să provoace simptome diferite față de variantele anterioare. Totuși, medicii avertizează că infecțiile cu varianta Nimbus pot genera o durere intensă în gât.
Dr. Michael Gregory, director medical regional al NHS England pentru Nord-Vestul Angliei, a precizat care sunt simptomele acestei variante a COVID.
"Varianta pare să se răspândească rapid în comunități, cu simptome principale precum durerea în gât descrisă ca o "lamă de ras" și ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului", avertizează dr. Michael Gregory.
Specialiștii subliniază că orice infecție cu SARS-CoV-2 poate avea efecte grave, în special în rândul vârstnicilor și al persoanelor cu imunitatea compromisă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest ulei reduce semnificativ...
Băutura care protejează creierul....
O variantă "Frankenstein" a COVID,...
Aceasta este grupa de sânge care te...
Salarii tăiate în spitale. Cine va...
Război comercial fără precedent! China lovește dur UE: interzice...
De ce nu ar trebui să folosești...
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu...