Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol

h pylori - FOTO: Freepik@resdikarawaty75
Această infecție comună poate duce la cancer. Medicii au lansat un avertisment sumbru: milioane de oameni sunt în pericol. Rata de supraviețuire pe termen lung este crunt de mică: doar unul din șase pacienți mai este în viață la 10 ani după ce primește diagnosticul.

Un avertisment sever vine din partea cercetătorilor, care susțin că milioane de oameni riscă să dezvolte cancer gastric în următorii ani din cauza unei bacterii extrem de răspândite la nivel mondial.

Helicobacter pylori, "inamicul tăcut" din stomac

Bacteria Helicobacter pylori (H. pylori), responsabilă pentru aproape trei sferturi dintre cazurile de cancer gastric la nivel global, afectează deja un număr uriaș de oameni.

Potrivit experților, infecția cu această bacterie poate trece complet neobservată, provocând doar simptome ușoare și comune, precum indigestie, balonare sau greață. Cu toate acestea, pe termen lung, H. pylori poate produce leziuni grave ale mucoasei stomacului, favorizând apariția cancerului.

Aproape 12 milioane de cazuri de cancer gastric până la mijlocul secolului

Un studiu recent al International Agency for Research on Cancer (IARC), agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, estimează că până la 12 milioane de persoane născute între 2008 și 2017 ar putea dezvolta cancer gastric din cauza infecției cu H. pylori.

"Este esențial ca autoritățile din domeniul sănătății să prioritizeze prevenirea cancerului gastric și să accelereze eforturile de control, prin planificarea de proiecte-pilot și de fezabilitate, inclusiv prin programe de testare și tratament pentru H. pylori", a declarat dr. Jin Young Park, coordonatorul echipei de prevenire a cancerului gastric din cadrul IARC, potrivit Daily Mail.

Screening-ul ar putea preveni trei sferturi dintre cazuri

Cercetătorii susțin că depistarea precoce a infecției ar putea preveni până la 75% dintre cazurile de cancer gastric la nivel mondial. Testarea este simplă și accesibilă, fiind posibilă prin analize de sânge, teste respiratorii sau examinarea scaunului.

În prezent, H. pylori se transmite în principal prin consumul de apă sau alimente contaminate, dar și prin contact apropiat cu persoanele infectate.

Situația din Regatul Unit și Europa

În Regatul Unit, aproximativ 41% dintre cele 6.500 de cazuri anuale de cancer gastric sunt cauzate de H. pylori-adică peste 2.700 de cazuri în fiecare an.

Cu toate acestea, organizația Cancer Research UK (CRUK) atrage atenția că britanicii nu ar trebui să fie excesiv de îngrijorați, deoarece infecția cu H. pylori este în scădere.

"Deși aceasta este o problemă importantă la nivel global, în Regatul Unit, alți factori prevenibili cauzează mai multe cazuri de cancer", a declarat dr. Rachel Orritt, manager de informații pentru sănătate la CRUK.

Ea subliniază că "renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase, reducerea consumului de alcool și o alimentație echilibrată" sunt metode mult mai eficiente de prevenire.

De altfel, datele CRUK arată că peste jumătate dintre cazurile de cancer gastric (54%) sunt prevenibile și că incidența bolii a scăzut cu peste 25% în ultimii 10 ani, tendință ce se estimează că va continua.

Simptome ignorate frecvent

Cancerul gastric poate avea simptome comune, precum arsuri la stomac, reflux acid, dificultăți la înghițire, greață, vărsături, indigestie, eructații frecvente sau senzația de sațietate rapidă la masă.

Alte simptome mai avansate includ pierderea inexplicabilă a apetitului sau a greutății, dureri abdominale, senzația de nod în partea superioară a stomacului și oboseală accentuată.

Medicii recomandă ca persoanele care experimentează astfel de simptome timp de peste trei săptămâni să se adreseze de urgență medicului de familie.

Statistică îngrijorătoare

În fiecare zi, aproximativ 18 britanici și 83 de americani sunt diagnosticați cu cancer gastric. În Regatul Unit, boala ucide anual peste 4.200 de persoane, iar în Statele Unite, aproape 11.000.

Supraviețuirea pe termen lung rămâne scăzută: doar 17% dintre pacienți sunt în viață la 10 ani de la diagnostic. Riscul pe durata vieții este de aproximativ 1 la 92 pentru bărbați și 1 la 170 pentru femei, în Regatul Unit.

Concluzia specialiștilor

Studiul publicat în revista Nature Medicine trage un semnal clar de alarmă: este nevoie urgentă de programe de screening în masă pentru detectarea și tratarea H. pylori.

"Dacă nu facem nimic, vom avea milioane de victime în următoarele decenii", avertizează cercetătorii.

În timp ce la nivel global infecția rămâne o amenințare majoră, specialiștii britanici recomandă un echilibru între vigilență și prevenție printr-un stil de viață sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Asta îți salvează memoria: un singur obicei simplu pe zi
Injecția care oprește diabetul de tip 1
Virusul care stârnește îngrijorare în Europa

Crossuri externe

pixel