Rozalina Lăpădatu: dacă o să avem sute de pacienți cu coronavirus, ce trebuie ei să facă?

Rozalina Lăpădatu
EXCLUSIV
Rozalina Lăpădatu, reprezentanta pacienților cu boli autoimune, a întrebat reprezentanții autorităților prezenți la Health Forum România III, ce s-ar întâmpla dacă am avea sute de pacienți cu coronavirus.

Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, a întrebat la evenimentul Health România III, organizat de DC Media Group, ce ar trebui să facă pacienții care nu se simt bine, în afară de a suna la 112.

”Un pacient care se simte rău n-ar trebui să sune la 112. Un pacient care se simte rău trebuie să se adreseze medicului de familie. 112 este un număr de urgență și suprasolicitarea sistemelor de urgență pentru probleme medicale curente nu este optimă. Medicul de familie este mai apropiat pentru a aborda un pacient cu o suferință cel puțin, inițial, ușoară”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan.

Conform acestuia, pacienții diagnosticați cu coronavirus vor fi tratați în spitalele de Boli Infecțioase din țară, unități medicale care dispun de 7.500 de paturi. 95 dintre acestea sunt pentru Terapie Intensivă, dotate complet, asigură acesta.

”În situația puțin probabilă că vom avea de a face cu o asemenea extindere a fenomenului epidemiologic se mai pot adăuga 4.000 de paturi de Terapie Intensivă generală, care pot fi convertite. Nu vreau să vorbesc și de cele 11.000 de paturi pe care le poate pune la dispoziție sistemul privat. Să zicem că e o rezervă de ultim nivel. Există posibilitatea să tratăm un număr mare de pacienți. Rețeaua de spitale de Boli Infecțioase este una dintre cele mai dezvoltate din România. 

Fără îndoială că o epidemie nou apărută, cu un virus puțin cunoscut pune probleme la nivel mondial. Și în situația puțin probabilă în care numărul va fi exploziv nu pot să vă spun dinainte, dar vom lua măsurile pas cu pas, care se vor impune. Nu există însă elemente să avem această teamă, nu există niciun fel de element care să ne facă să ne gândim că nu putem să facem față să îngrijim în spitalele pe care le avem, cu doctorii pe care îi avem și cu mijloacele tehnice pe care le avem posibilii pacienți infectați cu coronavirus”, a concluzionat Horațiu Moldovan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel