Pandemia invizibilă care amenință omenirea. Gabriel Dina: Este silențioasă, o bombă care ticăie

rezistenta la antibiotice - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Pandemia invizibilă care amenință omenirea este greu de oprit. Cu toții suntem afectați de aceasta, iar impactul asupra sistemului medical este uriaș.

Pandemia invizibilă care amenință omenirea este rezistența la antibiotice. Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru a preveni și trata infecțiile bacteriene. Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile se modifică ca răspuns la utilizarea acestor medicamente.

Bacteriile, nu oamenii sau animalele, devin rezistente la antibiotice. Aceste bacterii pot infecta oamenii și animalele, iar infecțiile pe care le provoacă sunt mai greu de tratat decât cele cauzate de bacteriile nerezistente.

Rezistența la antibiotice duce la costuri medicale mai mari, la spitalizări prelungite și la creșterea mortalității. Lumea trebuie să schimbe urgent modul în care prescrie și utilizează antibioticele.

Chiar dacă sunt dezvoltate noi medicamente, fără o schimbare de comportament, rezistența la antibiotice va rămâne o amenințare majoră. Schimbările de comportament trebuie să includă, de asemenea, acțiuni de reducere a răspândirii infecțiilor prin vaccinare, spălarea mâinilor, practicarea sexului protejat și o bună igienă alimentară.

Rezistența la antibiotice crește la niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii.Noi mecanisme de rezistență apar și se răspândesc la nivel global, amenințând capacitatea noastră de a trata bolile infecțioase comune. O listă din ce în ce mai mare de infecții - cum ar fi pneumonia, tuberculoza, otrăvirea sângelui, gonoreea și bolile de origine alimentară - devin mai greu, și uneori imposibil de tratat, pe măsură ce antibioticele devin mai puțin eficiente.

În cazul în care antibioticele pot fi cumpărate pentru uz uman sau animal fără prescripție medicală, apariția și răspândirea rezistenței se agravează. În mod similar, în țările în care nu există ghiduri standard de tratament, antibioticele sunt adesea prescrise în exces de către lucrătorii din domeniul sănătății și medicii veterinari și sunt utilizate în exces de către populație. În lipsa unor măsuri urgente, ne îndreptăm spre o eră post-antibiotice, în care infecțiile comune și rănile minore pot ucide din nou.

Dr. Gabriel Dina, Director Corporate Affairs Pfizer România, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii” ce pași trebuie făcuți pentru a combate această pandemie. 

”Trebuie să construim un sistem rezilient de sănătate și prima condiție pentru a face asta este să prevenim, să scăpăm de toată povara care poate fi prevenită prin vaccinare, educație sau prin rezistența antimicrobiană. Este o pandemie silențioasă, o bombă care ticăie.

Trebuie o perioadă de timp până coagulăm și punem lucrurile în mișcare. Să nu uităm de PNRR, cu 150 de milioane de dolari pe rezistență antimicrobiană. Este o recunoaștere a dimensiunii. Italia, Grecia și România sunt pe ultimele trei poziții în ceea ce privește povara rezistenței antimicrobiene”, a subliniat dr. Gabriel Dina, Director Corporate Affairs Pfizer România, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”.

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel