Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu

cancer hepatic - FOTO: Freepik@loveyourself
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.

Un studiu amplu realizat în Marea Britanie sugerează că femeile care iau pilula contraceptivă nu sunt expuse unui risc crescut de cancer hepatic, o boală tot mai frecventă în rândul tinerilor.

Fără legătură clară între pilulă și cancerul hepatic

De mult timp, oamenii de știință au suspectat că pilula contraceptivă combinată, care conține hormonul estrogen, ar putea stimula creșterea unor tumori hepatice. Estrogenul este cunoscut pentru potențialul său de a influența dezvoltarea anumitor celule canceroase.

Totuși, în unul dintre cele mai ample studii efectuate până în prezent, ce a inclus peste 1,5 milioane de femei britanice, cercetătorii au descoperit că există "puțină sau nicio asociere" între administrarea pilulei și riscul de cancer hepatic.

"Acesta este cel mai cuprinzător studiu realizat până acum", au declarat experții, concluzionând că nu există "o legătură generală" între pilulă și cancerul la ficat, potrivit Daily Mail.

Creșterea alarmantă a cancerului hepatic în Marea Britanie

Cancerul hepatic a devenit una dintre cele mai rapide cauze de mortalitate prin cancer în Regatul Unit, ucigând anual aproximativ 5.800 de persoane, față de 2.200 în anii ’90. În prezent, este a opta cauză cea mai comună de deces prin cancer, iar estimările indică o poziționare pe locul șase până în 2040, potrivit organizației Cancer Research UK.

Mai mult, incidența acestei boli a crescut cu 86% în rândul persoanelor cu vârste între 25 și 49 de ani față de anii ’90.

Date și concluzii din studiu

Pentru analiza lor, cercetătorii au combinat datele din 23 de studii anterioare și din UK Biobank, o bază de date ce cuprinde informații medicale de la peste un milion de femei. În total, au fost înregistrate 5.400 de cazuri de cancer hepatic.

Publicat în jurnalul The Lancet Oncology, studiul precizează că nu există "nicio asociere cu riscul de cancer hepatic".

Cu toate acestea, autorii au remarcat o "dovadă slabă" că femeile care au folosit pilula pentru perioade mai lungi au avut un risc ușor crescut (6% la fiecare 5 ani de utilizare). Această diferență ar putea fi cauzată de factori neînregistrați, cum ar fi infecția cu virusurile hepatitei B sau C, care sunt factori majori de risc pentru cancerul hepatic.

Alți factori de risc majori pentru cancerul hepatic

Potrivit cercetărilor, aproximativ un sfert dintre cazurile de cancer hepatic din UK sunt cauzate de obezitate, o cincime sunt legate de fumat, iar excesul de alcool contribuie la 1 din 14 cazuri.

Datele NHS arată că aproape 3 milioane de prescripții pentru pilula combinată și peste 4 milioane pentru pilula mini (doar cu progestogen) sunt eliberate anual. Aproximativ un sfert din femeile cu vârste între 15 și 49 de ani folosesc unul dintre aceste contraceptive.

Mecanismul pilulei constă în oprirea ovulației, îngroșarea mucusului cervical și subțierea mucoasei uterine, împiedicând astfel fecundarea și implantarea ovulului.

Eficiența pilulei este de peste 99% dacă este folosită corect, însă, în cazul utilizării necorespunzătoare (de exemplu, pilula uitată sau tulburări digestive), riscul de sarcină crește până la aproximativ 9%.

Efecte secundare și mituri

Efectele adverse comune includ greața, sensibilitatea sânilor, schimbările de dispoziție și durerile de cap. Deși se crede că pilula ar putea determina creștere în greutate prin retenție de apă și apetit crescut, NHS susține că nu există dovezi concludente în acest sens.

Efecte mai rare, dar grave, includ riscul crescut de tromboză și un ușor risc ridicat de cancer de sân și de col uterin.

Acest studiu oferă o claritate importantă pentru milioane de femei care utilizează pilula contraceptivă și care pot fi liniștite că riscul de cancer hepatic nu este semnificativ crescut de utilizarea acestui contraceptiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Condimentul banal care țintește cancerul
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de zile înainte să dea lovitura fatală

Crossuri externe

pixel