Unde se pierd foarte mulți bani în Sănătate. Patriciu Achimaș Cadariu: Multe spitălașe care tratează prost pacienții și ajung să fie tratați a doua oară în centrele mari

Patriciu Achimaș Cadariu - Foto: Dezbatere DC Media Group
EXCLUSIV
Unde se pierd cele mai multe fonduri din sistemul de Sănătate. Patriciu Achimaș Cadariu, despre exemplul Germaniei.

"Patriciu Achimaș Cadariu a pus pe picioare un centru public de excelență în oncologie. Puteați obține finanțări suplimentare din zona asigurărilor private de sănătate în momentul de față? Trebuie schimbată legislația? Cum ați vedea lucrurile?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii.

"Dacă luăm doar partea de intervenție chirurgicală, pentru a obține performanțe, această intervenție ar trebui să se desfășoare într-un context similar cu cel al țărilor din care a provenit dovada medicală, adică studiul, pe seama căruia am indicație de a face acea intervenție chirurgicală. Acolo există o anumită aparatură, până la contextul sălii de operații și până la banalele fire de intervenție. Dacă vrem să fie de calitate, ele costă și într-o parte și în alta.

Mergând pe firul apei, dacă ne uităm la cheltuieli de sănătate din PIB, suntem pe ultimul lor din Europa la o optime, o zecime din ce cheltuie alte țări, Germania... ca să simplific.

Dacă întrebăm la Ministerul Finanțelor, nu ni se spune exact care sunt sumele de care dispunem sau de unde vin ele, cât e pentru sănătate etc.

În primul rând, cred că ar trebui să clarificăm care sunt fondurile pentru sănătate și apoi să vedem unde se pierd cele mai multe fonduri.

Și ele se pierd în multe spitălașe care, de fapt, tratează uneori prost pacienții, astfel că ei ajung să fie tratați a doua oară în centrele mari. Acolo se pierd foarte mulți bani.

Și sigur, Casa, asiguratorul, care nu e în competiție și poate să acționeze discrețional. Să zicem că nu e stimulat să verifice ce face și dacă ar fi Case în competiție, dintr-o dată cred că s-ar clarifica foarte multe lucruri.

Unele spitale s-ar trezi strict cu un raport cu Casa de stat care le-ar da foarte puțini bani și Casa ar verifica foarte din scurt ce se întâmplă cu toate spitalele, fiind în competiție cu alte Case.

Evident, cred că de la sine, tot sistemul s-ar însănătoși foarte, foarte mult dacă ar exista această competiție.

Uitați-vă în Germania, unde medicii stau până seara să completeze un sistem poate mai greoi, dar unde fiecare gest medical este codat, codificat foarte bine, lucru care se verifică, astfel că banii sunt mult mai bine manageriați, dar în final, pacientul primește ce este mai bun. Așa văd eu lucrurile", a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, chirurg-oncolog, secretar Comisia pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România".

Asigurările private vor colabora mai mult cu sistemul sanitar privat sau sistemul public poate acționa?

"Cu cine dorect ele! Nu cred că am însănătoși încă o dată sistemul, deoarece am avea în mod clar o clasificare a instituțiilor de sănătate. Orice asigurator normal la cap face asigurare cu un spital performant.

Sigur, în Germania așa funcționează. Asiguratorii de stat sunt obligați prin lege să facă cu toată lumea și asiguratorii privați vor face cu cei unde știu că au complicații mai puține, unde au investigații de top și protocoale pe măsură, unde au echipe multidisciplinare care să ia decizii cât mai bine bazate pe dovezi, astfel încât pacienții să primească cât mai mult.

De la sine se face un triaj al întregului sistem", a mai spus Patriciu Achimaș Cadariu.

Listele de așteptare, regulă în Occident

 

"Suntem tributari ai unui sistem de dinainte de 1990, în care cel puțin formal toată lumea primea la fel. Și în același timp construim o lume capitalistă.

Dacă mergem la granița de Vest a României, listele de așteptare pot să dureze și în Marea Britanie, chiar dacă ai diagnosticul unui cancer de sân, mai repede de 30 de zile, conform planificării, nu începe tratamentul neoadjuvant sau nu se face intervenția. Pentru că așa e setat întregul sistem.

Asta, fără o educație, nu se poate face. Și nu se poate face nimic peste noapte.

Și ca politician consider că reprezint interesele pacienților și în mod evident, din punctul meu de vedere și nu ca apartenență la un partid, dar nu cred că cineva trebuie lăsat în urma sau să se aplice standarde diferite.

Dar, în mod evident, atâta vreme cât acceptăm că trăim într-un sistem în care dacă există o contribuție diferită, sigur, pot să apară și condiții diferite de spitalizare, atunci vrândm nevrând, va trebui să învățăm și aceste lucruri.

Sunt lucruri total diferite de care trebuie să vorbim - îngrijirea pacientului și corectitudinea managementului de caz egal și condiții spitalicești sau alte aspecte complementare", a conchis medicul Patriciu Achimaș Cadariu.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel