Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Au fost cazuri intens mediatizate, deși nu este o incidență mare, dar sunt cazuri dramatice care ar fi putut fi evitate prin vaccinarea meningococică.
Boala meningococică se referă la orice boală cauzată de bacteria numită Neisseria meningitidis. Aceste boli sunt adesea grave, pot fi mortale și includ infecții ale mucoasei creierului și ale măduvei spinării (meningită) și ale fluxului sanguin. Menținerea la zi a vaccinurilor recomandate reprezintă cea mai bună protecție împotriva bolii meningococice.
"Este foarte important să atenționăm populația prin niște mesaje clare, bazate pe date științifice și insistând, și repetând aceste mesaje, tocmai pentru a transmite pe de-o parte un semnal de alarmă și pe de altă parte o metodă de prevenție.
Meningococul este o bacterie extrem de severă ca agresivitate și dramatică drept consecințe. Fie că ucide, fie că mutilează pacientul, lăsându-l cu o multitudine de sechele și care îi va marca viața pe mai departe. Într-adevăr, trebuie să știm că există populații la risc: copilul, mai ales adolescentul care având un comportament cu totul diferit de adult sau copil este predispus să încaseze o astfel de bacterie și să dezvolte în decurs de câteva ore un tablou clinic extrem de dramatic.
Așa încât, este important pe de-o parte să atenționăm populația asupra vaccinurilor care pot preveni evoluții imprevizibile. Pe de altă parte, să discutăm despre afecțiunea ca atare, dând exemple, poate că exemplul din Marea Britanie ar mertia să fie adoptat și în țara noastră, pentru că numai așa putem convinge populația, prin cazuri dramatice, cât de importantă este vaccinarea.
Mai departe, cu sprijinul specialiștilor, să identificăm serotipurile preponderente din România și să trecem la vaccinarea populației la risc. Eu cred că în mesajele noastre trebuie să cuprindem foarte clar niște categorii populaționale și în primul rând nu trebuie să neglijăm, indiferent de vârstă, riscurile unui copil care are o maladie de cord, o boală cronică pulmonară, un deficit imunologic vs. unul sănătos", a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Pleșca, Medic Primar Pediatrie, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității".
Bacteria numită Neisseria meningitidis provoacă boala meningococică. Aproximativ 1 din 10 persoane au aceste bacterii în partea din spate a nasului și a gâtului, fără a fi bolnave. Acest lucru se numește a fi "purtător". Uneori, bacteriile invadează organismul și provoacă anumite boli, care sunt cunoscute sub numele de boală meningococică.
Șase serogrupuri (tipuri) de Neisseria meningitidis - A, B, C, W, X și Y - cauzează cele mai multe boli la nivel mondial. Trei dintre aceste serogrupuri (B, C și Y) cauzează majoritatea bolilor întâlnite în Statele Unite.
Oamenii răspândesc bacteria meningococică la alte persoane prin schimbul de secreții respiratorii și de gât (salivă).
În general, este nevoie de un contact apropiat (de exemplu, tuse sau sărut) sau îndelungat pentru a răspândi aceste bacterii. Din fericire, acestea nu sunt la fel de contagioase ca germenii care provoacă răceala comună sau gripa. Oamenii nu iau bacteria prin contact ocazional sau prin respirarea aerului în care a fost cineva cu meningococul.
Uneori, bacteriile se răspândesc la persoanele care au avut un contact apropiat sau îndelungat cu un pacient cu boală meningococică. Persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire sunt:
- Persoanele din aceeași gospodărie
- Colegii de cameră
- Orice persoană care a avut contact direct cu secrețiile orale ale pacientului, cum ar fi un partener care se sărută
- Contactele apropiate ale unei persoane cu boală meningococică ar trebui să primească antibiotice pentru a le ajuta să prevină contractarea bolii. Experții numesc acest lucru profilaxie (pro-fuh-lak-sis). Acest lucru nu înseamnă că contacții au boala; antibioticele sunt administrate pentru a preveni îmbolnăvirea lor. Departamentele de sănătate investighează fiecare caz de boală meningococică pentru a identifica toate contactele apropiate și a se asigura că acestea primesc profilaxie. Persoanele care nu sunt un contact apropiat al unei persoane cu boală meningococică nu au nevoie de profilaxie, potrivit CDC.
Medicii numesc meningita cauzată de bacteria Neisseria meningitidis meningita meningococică. Atunci când cineva are meningită meningococică, bacteria infectează mucoasa creierului și a măduvei spinării și provoacă umflături.
Simptomele meningitei meningococice includ febră, rigiditate a gâtului, dureri de cap, confuzie, sensibilitate crescută la lumină și greață și confuzie.
Cele mai frecvente simptome includ:
- Febră
- Durere de cap
- Înțepenirea gâtului
Adesea există simptome suplimentare, cum ar fi
- Greață
- Vărsături
- Fotofobie (ochii fiind mai sensibili la lumină)
- Stare mentală alterată (confuzie)
Este posibil ca nou-născuții și bebelușii să nu prezinte simptomele clasice enumerate mai sus sau poate fi dificil să se observe aceste simptome la bebeluși. În schimb, bebelușii pot fi lenți sau inactivi, iritabili, pot vomita, se pot hrăni prost sau pot avea fontanela anterioară (punctul moale al craniului) bombată. La copiii mici, medicii pot, de asemenea, să se uite la reflexele copilului pentru a căuta semne de meningită.
"Întotdeauna politica de implementare a imunizării într-o țară depinde de mai mulți factori. Unul dintre ei și cel mai important este factorul economic.
Că suntem foarte bogați sau mai puțin bogați, asta nu înseamnă că trebuie să ne orientăm cu prioritate asupra populației sărace și doar dacă citim ultimul raport Unicef constatăm riscurile la care copilul din mediul rural vs. urban din mediile foarte sărace este predispus pe de-o parte a nu fi vaccinat, a nu fi evaluat din punct de vedere clinic și în final ajunge la spital în situații disperate.
Politica de vaccinare este foarte importantă pentru că ne ajută pe noi să trăim și să avem o calitate a vieții așa cum ne-o dorim fiecare, dar acoperirea financiară este un aspect important de care trebuie să ținem cont. Există multe țări, chiar foarte bogate, o limitare a număruui de vaccinuri care sunt cuprinse în programe naționale și administrate gratuit și o bună parte dintre ele care sunt compensate sau achiziționate", a mai spus medicul Doina Pleșca.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...