Laszlo Attila: De ce ar fi bine ca Agenția Națională a Medicamentului să treacă în subordinea Parlamentului

Dr Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Dr Laszlo Attila a explicat, la Dezbaterea DC Media Group intitulată „Vaccinarea, prezent și viitor”, că pentru Agenția Națională a Medicamentului trecerea în subordinea Parlamentului ar putea fi benefică, întrucât s-ar asigura două lucruri esențiale: 

„Problema e un pic mai Complexă cu Agenția Națională a Medicamentului pentru că dacă ne uităm care a fost angajamentul pe care ni l-am luat atunci când am aderat la Uniunea Europeană, atunci ne-am luat un angajament ca autoritățile de reglementare să fie în subordinea Parlamentului, instituția care reglementează și legiferează în această țară. Și dacă ne uităm la sistemul instituțional din celelalte domenii, energie, CNA, ce doriți dumneavoastră, acele instituții de obicei sunt în subordinea Parlamentului și în același timp ele iau hotărâri și reglementează anumite domenii specifice. Pe de altă parte este aberant ceea ce se întâmplă cel puțin la nivelul Agenției și cred că cei mai în măsură să explice sunt cei care au de-a face în mod direct cu această agenție”, a spus dr  Laszlo Attila, de la Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României, la Dezbaterea DC Media Group intitulată „Vaccinarea, prezent și viitor”. 

Senatorul spune că dacă ar trece în subordinea Parlamentului s-au asigura două lucruri esențiale:

„Trebuie să asigurăm o continuitate și în același timp o consecvență în activitatea acestei instituții! A fost o discuție, știți foarte bine, este o propunere legislativă depusă în mandatul trecut privind trecerea Casei (Naționale de Sănătate, n.r.) și trecerea Agenției Medicamentului în subordinea Parlamentului. Într-adevăr, Casa ee mai greu să o treci în subordinea Parlamentului, pentru că  Casa Națională de Asigurări de Sănătate este cea care finanțează și Guvernul întotdeauna, sau în marea majoritate a cazurilor, trebuie să aibă pârghiile prin care să poată interveni dacă se impune. Și anul trecut ne-a demonstrat că de multe ori se impune. Dar în cazul unei autorități care reglementează, eventual controlează activitatea sau bunul mers într-un domeniu, cred că se impun schimbări majore și trebuie asigurată această continuitate pe o perioadă mai lungă. Și avem astfel de exemple, începând de la SR și terminând cu foarte multe alte instituții, care își dau raportul anual, până la data de 30 martie, dezbatem raportul instituției respective în Parlament și se ia o decizie și oricum s-au văzut efectele benefice ale unei astfel de atitudini”, a spus dr Laszlo Attila. 

Ce spun pacienții, ce cred reprezentanții industriei farmaceutice despre o astfel de mișcare dar și cum ar putea influența o a stfel de mișcare campania de vaccinare, află din video: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel