Incident la Spitalul de Copii Iași. ISU, precizări de ultimă oră: Un muncitor a inversat, din greşeală, sensul de evacuare al ventilatorului

incident la spitalul de copii iasi - Foto: Pexels @Pavel Danilyuk
Pompierii au fost solicitaţi să intervină, vineri dimineața, la Spitalul de Pediatrie "Sf. Maria" din Iaşi.

UPDATE: Fumul şi funinginea de la Spitalul de Pediatrie "Sf. Maria" din Iaşi au provenit dintr-un coş de fum dezafectat care a fost curăţat de firma care se ocupă de reabilitarea clădirii.

Potrivit ISU Iaşi, un muncitor a inversat din greşeală sensul de evacuare al ventilatorului şi astfel fumul şi funinginea au ajuns în camerele tehnice şi ulterior în spaţiile comune ale clădirii.

"Spitalul de Copii se află într-un amplu proces de renovare. Constructorul a dorit să evacueze funinginea dintr-un coş de fum dezafectat. Accidental a fost inversat sensul de evacuare al ventilatorului iar funinginea a fost introdusă în camerele tehnice şi ulterior în spaţiile comune.

Nu a fost incendiu. Nu au fost victime care să fie asistate medical. Nu au fost persoane intoxicate. La ultimul etaj nu au fost persoane evacuate.

S-a intrat în saloane pentru a calma copii şi aparţinătorii care erau internaţi, cât şi cadrele medicale. S-au autoevacuat 50 de copii şi 150 de adulţi", a informat Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt în cadrul ISU Iaşi, potrivit Agerpres.

50 de copii şi 150 de persoane adulte, evacuate

 

Pompierii au fost solicitaţi să intervină vineri dimineaţă la Spitalul de Pediatrie "Sf. Maria" din Iaşi, după ce la etajul 1 al instituţiei medicale au fost semnalate degajări de fum.

Mai multe persoane au fost evacuate în curtea spitalului. Au fost evacuaţi 50 de copii şi 150 de persoane adulte, anunţă ISU.

Potrivit ISU Iaşi, la locul solicitării s-au deplasat mai multe echipaje de intervenţie.

Incidentul a fost în corpul nou al spitalului. 

"A fost o degajare de fum pe o instalaţie, o tubulatură. Cauza e în curs de stabilire. La ora 09,00 a fost primit un apel la serviciul 112. S-au deplasat 14 autospeciale de intervenţie cu aproximativ 50 de pompieri militari. Au fost evacuaţi 50 de copii, 150 de adulţi - cadre medicale şi aparţinători. Nu sunt persoane rănite sau intoxicate din cauza fumului", a declarat Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi.

Managerul Spitalului 'Sf.Maria' Iaşi: Incidentul a fost cam 10 minute. Dezinfectăm şi vom asigura urgenţele în continuare

 

Managerul Spitalului de Pediatrie "Sf. Maria" din Iaşi, Alina Belu, a explicat că fumul care a fost semnalat vineri dimineaţă în imobil a venit dintr-o zonă care face legătura între două corpuri ale spitalului şi a afectat parterul clădirii, acolo unde se fac internările de zi, dar şi etajele I, II şi III.

Potrivit sursei citate, în acea zonă se fac lucrări de reabilitare şi modernizare a clădirii.

"A fost pe zona de mijloc a spitalului, zonă intermediară între două tronsoane. Probabil că există o comunicare de jos în sus, pe acele tronsoane tehnice, de unde a venit acest fum-funingine către partea medicală. Constructorul trebuie să ne comunice ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Incidentul a fost cam 10 minute: un fum intens, funingine, după aceea s-a ventilat, s-a oprit totul, dezinfectăm şi vom asigura urgenţele în continuare", a declarat Alina Belu.

Ea a arătat că în zona funcţională a spitalului nu există avarii.

"Pe zona predată nouă, aflată în funcţionalitate totală, nu există niciun incendiu. Nu avem flacără deschisă în spital, nu avem intoxicaţii. Pacienţii care aveau cazare în saloanele din apropierea zonei de degajare de fum şi funingine au fost evacuaţi către capătul tronsonului, s-a ventilat imediat, se spală funinginea pentru a fi în parametri maximi", a spus Alina Belu.

Spitalul "Sf Maria" din Iaşi este cel mai mare spital pentru copii din zona Moldovei, aici fiind clinici cu specializare unică în această parte a ţării. Clădirea în care funcţionează Spitalul pentru copii a fost dată în folosinţă în 1970. De atunci şi până în 2019 nu s-au efectuat lucrări majore de reparaţii şi reconsolidare.

De la sfârşitul anului 2019 sunt derulate lucrări de reparare şi modernizare în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 27 milioane de euro, din care 7 milioane de euro reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Iaşi.

Contractul prevede ca lucrările de execuţie să se desfăşoare pe o perioadă de 44 de luni. În toată această perioadă actul medical nu este întrerupt, ci doar restrâns, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel