De ce avem nevoie de studii clinice. Costurile sunt mai mici decât în orice altă țară europeană. Diana Păun: Beneficiați de tratamente noi care nu sunt încă pe piață

Studii clinice Foto: Freepik
EXCLUSIV
România are o poziție competitivă pentru studiile clinice datorită costurilor reduse și resursei umane de calitate, dar este nevoie de o strategie bine implementată. "La strategii suntem foarte buni și aveam o groază de strategii uitate"

Studiile clinice nu sunt doar o oportunitate pentru pacienți de a avea acces la tratamente inovatoare, ci și o investiție esențială în sănătatea și productivitatea unei națiuni.

Participarea la studii clinice poate reprezenta ultima șansă de tratament pentru pacienți care nu mai răspund la terapiile convenționale, oferindu-le acces la soluții inovatoare ce nu sunt încă disponibile pe piață.

"Cred că studiile clinice reprezintă exemplul cel mai clar al unei investiții cu rezultate imediate, pentru că un popor sănătos înseamnă un popor productiv și, de fapt, acesta e scopul nostru, al tuturor, indiferent că lucrăm în zona politicilor publice sau în relație directă cu pacientul la patul bolnavului, binele pacientului, al cetățeanului, al populației României, ceea ce înseamnă o calitate a vieții pentru noi toți.

De ce reprezintă studiile clinice o oportunitate pentru pacienți? Este evident. Pacienții beneficiază de tratamente noi, inovatoare, la momentul când poate nu au altă soluție terapeutică și la momentul când acele tratamente nu se găsesc încă pe piață, nu sunt disponibile", a declarat Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, la Summit-ului Aspen Healthcare 2024 - "Prioritizarea Investițiilor: Finanțarea Sănătății Universale și Inovării".

Evoluția studiilor clinice în România

Deși România a avut o perioadă în care accesul la studii clinice a fost limitat, lucrurile încep să se redreseze datorită unui cadru legislativ mai bine definit și a eforturilor din partea instituțiilor responsabile.

"Vă spun în cunoștință de cauză, pentru că am rulat în calitate de cercetător nenumărate studii clinice încă de mai bine de 25 de ani. De asemenea, studiile clinice reprezintă o oportunitate pentru centrul medical, pentru spitalul în care se derulează din perspectiva veniturilor și o spun în calitate de manager de spital, era un moment la care România se număra printre fruntașii țărilor europene care rulează studii clinice.

A fost apoi o perioadă mai neagră din perspectiva accesării studiilor clinice dar din fericire la acest moment lucrurile parcă se redresează. În primul rând, pentru că avem o legislație în domeniu, în al doilea rând pentru că ANMDM a făcut niște pași deosebit de importanți din această perspectivă.

Avem nevoie de o strategie în domeniul studiilor clinice în România și cred că este foarte important să le implementăm pentru ca la strategii suntem foarte buni și aveam o groază de strategii uitate prin sertare pe la Ministerul Sănătății și nu numai. Important e să obținem rezultate reale pentru strategiile pe care le-am elaborat", a adăugat Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, la Summit-ului Aspen Healthcare 2024 - "Prioritizarea Investițiilor: Finanțarea Sănătății Universale și Inovării".

Rolul cercetării în facultățile de medicină

Implicarea tinerilor în cercetare este vitală pentru viitorul medicinei românești, iar universitățile trebuie să își consolideze rolul de centre de excelență pentru studiile clinice, oferindu-le studenților oportunități atractive.

"Nu în ultimul rând, sunt convinsă că România are o poziție competitivă deosebită din două perspective: în primul rând costurile derulării unui studiu clinic în România cu certitudine sunt mai mici decât în orice altă țară europeană și în al doilea rând, pentru că avem o resursa umană de calitate, avem medici și asistenți medicali, bine pregătiți, profesioniști care sunt lăudați la nivel mondial și care au expertiza și experiența necesară în derularea studiilor clinice.

Toate aceste premii cred că sunt suficiente pentru a putea merge mai departe dar pentru aceasta avem nevoie de parteneriat între industria pharma, universități, spitale, profesioniștii din domeniu și pacienți" a încheiat Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, la Summit-ului Aspen Healthcare 2024 - "Prioritizarea Investițiilor: Finanțarea Sănătății Universale și Inovării".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel