77% din dosarele DIICOT sunt pentru droguri. Legea stupidă care se află în Parlament. Eugen Hriscu: Nu mai anchetăm proxeneți, marele trafic, corupția

DIICOT - Foto: Freepik @alenabutor @peeaun01
EXCLUSIV
"Cum se poate ajunge la asemenea absurdități?" Eugen Hriscu a ridicat o mare problemă legislativă. "77% din activitatea DIICOT se ocupă de consumatorul de droguri care e prins în parc cu un gram de pliculeț".

În contextul unei crize tot mai vizibile legate de consumul de droguri în rândul tinerilor, structurile de combatere a criminalității din România par să se concentreze predominant pe acest aspect, neglijând alte probleme grave precum traficul de persoane și corupția.

Eugen Hriscu, psihoterapeut și specialist în medicina adicțiilor subliniază că, în prezent, 77% dintre dosarele de la DIICOT se concentrează pe consumul și consumatorii de droguri, în special tinerii prinși cu mici cantități de substanțe. Specialistul susține că DIICOT nu mai investighează predominant cazuri grave de trafic, de corupție și de proxenetism, motiv pentru care este nevoie de schimbări majore legislative și de o structură care să se ocupe special de droguri și adicții.

Mai mult, psihoterapeutul critică legile care se află în Parlament, legi care prevăd pedepse enorme pentru consumul de droguri, în comparație cu pedepsele acordate unor probleme mult mai mari și mai grave, considerând ilogică această discrepanță legislativă.

"În momentul de față, 77% dintre dosarele instrumentate de DIICOT, toate sunt pentru consum de droguri. DIICOT nu mai anchetează proxeneți, marele trafic, marea corupție?!

77% din activitatea DIICOT se ocupă de consumatorul de droguri care e prins în parc la piața Unirii cu un gram de pliculeț.

Sunt toți consumatori foarte tineri.

Practic, avem nevoie de niște schimbări legislative. Asta va dura, dar avem nevoie de o structură care să poată să coordoneze celelalte elemente: educația, sănătatea, familia și să asigure o platformă de comunicare cu politicul", a declarat Eugen Hriscu, Psihoterapeut, Psihiatru, Specialist în medicina adicțiilor / Alumnus Aspen, în cadrul Aspen Healthcare Summit 2024.

Specialiștii subliniază necesitatea urgentă a implementării unor programe eficiente de prevenire și educație. Este esențial ca tinerii să fie informați cu privire la riscurile consumului de droguri și să aibă acces la resurse care să-i ajute să facă față presiunilor sociale.

De altfel, implicarea familiei și a comunității este crucială în sprijinul tinerilor, oferindu-le un mediu sănătos și de suport.

"Există acum în Parlament o nouă lege a unui partid care are 5 inițiative consecutive de creștere a pedepselor. O ultimă lege ridică pedeapsa până la 20 de ani. Iar în același text de lege, dacă ești un proxenet care cu forța obligă o femeie să se prostitueze, pedeapsa maximă e de 15 ani. 

Cum se poate ajunge la asemenea absurdități este dincolo de rațiune, dar e nevoie să avem o structură care să poată să dialogheze de pe o poziție de un pic de autoritate cu element politic", a mai spus Eugen Hriscu.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel