Activitatea fizică poate fi aliatul...
Vezi și: AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever
Datorită progreselor în genetică, medicii pot crea soluții adaptate fiecărui pacient în parte. Fie că vorbim despre cancer, boli neurologice sau alte afecțiuni grave, medicina modernă oferă terapii care nu doar cresc șansele de vindecare, dar și reduc reacțiile adverse, transformând speranța de viață și calitatea vieții în realități palpabile.
Medicina personalizată reprezintă o schimbare majoră în abordarea tratamentelor, având la bază nu doar genetica pacientului, ci și profilul genetic al bolii.
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de Genetică Medicală SANADOR, a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News că domeniul oncologic este cel mai bine reprezentat în medicina personalizată.
"Primește un tratament în funcție de genetica sa sau și în funcție de genetica bolii. Sunt foarte multe tratamente personalizate astăzi pentru afecțiuni oncologice, afecțiuni neurologice, tratamente care se pot administra doar dacă pacienții au anumite variante genetice patogene și practic asta îi face eligibili pentru un tratament personalizat.
Oncologia ar fi cea mai bine reprezentată", a explicat conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de Genetică Medicală SANADOR, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.
Medicina personalizată în oncologie - FOTO: Freepik
Un aspect revoluționar al medicinei personalizate este schimbarea paradigmei în oncologie. Cancerul nu mai este privit exclusiv ca o boală localizată într-un anumit organ, ci ca o afecțiune determinată de profiluri genetice specifice.
"În oncologie tratamentele personalizate sunt cheia, fac diferența foarte tare în ceea ce privește calitatea vieții pacientului, speranța de viață. De asemenea, medicina personalizată și tratamentul personalizat în oncologie scade proporția reacțiilor adverse.
Medicina personalizată astăzi e, de fapt, toată medicina", a explicat conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de Genetică Medicală SANADOR, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.
Medicina personalizată este o abordare modernă care adaptează tratamentele și îngrijirile medicale la caracteristicile unice ale fiecărui pacient. Aceasta se bazează pe analiza genetică, biologică și clinică a individului, dar și pe profilul genetic al bolii.
Spre deosebire de tratamentele clasice, care sunt general valabile pentru toți pacienții, medicina personalizată identifică terapii care funcționează cel mai bine pentru o anumită persoană, reducând riscul reacțiilor adverse și crescând eficiența tratamentului.
De exemplu, în oncologie, pacienții pot primi medicamente care acționează specific pe mutațiile genetice din tumorile lor, ceea ce crește șansele de succes ale tratamentului. Această abordare revoluționară transformă modul în care înțelegem și tratăm bolile, punând pacientul în centrul îngrijirii.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...