Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele

pestele - FOTO: Freepik@Vect Canvas
EXCLUSIV
Acesta este unul dintre cele mai sănătoase alimente și scade colesterolul și trigliceridele. Previne bolile cardiovasculare și menține sănătatea creierului. Acesta este alimentul pe care trebuie să îl consumi dacă ai colesterolul crescut.

Vezi și: Boala Alzheimer, diagnosticată prin sunetele produse de ochi. Dispozitivul inovator care semnalează degradarea creierului

Peștele a fost recunoscut de-a lungul timpului ca un aliment esențial într-o dietă echilibrată, datorită conținutului său bogat în nutrienți esențiali. Specialiștii în nutriție subliniază multiplele beneficii pe care consumul regulat de pește le aduce sănătății, contribuind la prevenirea unor afecțiuni grave și la îmbunătățirea stării generale de bine.

Peștele, unul din cele mai sănătoase alimente

Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical care sunt cele mai importante beneficii ale peștelui.

"Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată – renumiții acizi grași omega 3, capabili să țină la distanță numeroase boli.

Se comunică mult despre beneficiile vestiților acizi grași omega 3, aflați din abundență atât în peștele oceanic (macrou, cod, hering, somon, ton, sardine etc.), cât și în peștele de apă dulce (păstrăv, știucă, șalău, crap etc). Acizilor grași omega 3 li se datorează efectul cardioprotector al peștelui.

Acești acizii graşi esenţiali menţin elasticitatea vaselor sangvine şi previn depunerile de grăsimi pe pereţii acestora (ateroscleroza). În cazul dislipidemiilor, peştele şi suplimentele cu ulei de peşte scad nivelul colesterolului "rău" şi al trigliceridelor.

În acelaşi timp, consumul ridicat de peşte este implicat în atenuarea tulburărilor de ritm cardiac și în prevenirea riscului de apariţie a accidentelor vasculare cerebrale. Iată de ce înlocuirea cărnii de porc cu pește este primă măsură recomandată celor care au nivel crescut al colesterolului, trigliceridelor și sunt predispuși la boli cardiovasculare", dr. Lygia Alexandrescu, nutriționis acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Muvalaplin, pastila experimentală de la Lilly, reduce colesterolul genetic cu aproape 86%. Are efect asupra lipoproteinei(a)

Peștele, sursă naturală de Omega-3 - FOTO: Freepik@pikepicture

Acizi grași care protejează creierul

Studiile arată că persoanele care consumă pește în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. Acizii grași omega-3 susțin funcțiile cognitive și memoria, fiind recomandați în special pentru copii și vârstnici.

"Tot acizii grași omega 3 din pește sunt capabili să îmbunătățească activitatea intelectuală a copiilor și să prevină apariția depresiilor sau a bolilor neurodegenerative în cazul vârstnicilor. Aceasta deoarece creierul, un organ vital al organismului uman, are nevoie pentru funcţionare de acizi graşi esenţiali.

Altfel spus, o dietă în care includem peştele stimulează buna funcţionare a creierului. S-a demonstrat că grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos, persoanele în vârstă care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână fiind mai puţin predispuse riscului de a suferi de demențe de tip Alzheimer.

Acizii grași omega 3 au și rol antiinflamator, motiv pentru care peștele este indicat în dieta celor care suferă de afecțiuni degenerative", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționis acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Sedentarismul în copilărie, asociat cu hipertensiunea arterială. Are efect pe termen lung

Consumul de pește, beneficii

Nutriționiștii recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână. Pentru o alegere sănătoasă, este indicat să se opteze pentru metode de gătire care păstrează valorile nutriționale, cum ar fi gătitul la abur, la cuptor sau pe grătar.

De asemenea, este important să se acorde atenție sursei de proveniență a peștelui, evitând variantele contaminate cu metale grele. Peștele de captură din ape curate sau cel provenit din ferme sustenabile reprezintă alegeri mai sigure.

"Beneficiile consumului de pește:

- Reduce colesterolul și trigliceridele

- Favorizează scăderea tensiunii arteriale

- Ajută la întărirea imunității

- Protejează creierul și reduce riscul instalării depresiei

- Protejează pielea împotriva îmbătrânirii precoce

- Ajută glanda tiroidă să funcționeze normal

- Diminuează procesele inflamatoare

Practic peștele nu are contraindicații. Singurele precauții se referă la tipurile de pește care trăiesc în ape poluate și care pot conține mercur (unele specii oceanice).

Pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive, se recomandă consumul de pește de cel puțin trei ori pe săptămână", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționis acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel