Finanțarea sistemului medical românesc, mică în comparație cu țările UE. Alin Marius Andrieș: Ministerul de Finanțe este privit ca bau-bau

finantarea sistemului medical - FOTO: Freepik@ vecstock
EXCLUSIV
Finanțarea sistemului medical a fost mereu subiect de dispută. Suntem printre ultimele locuri din UE, dar oficialii Ministerului de Finanțe explică cum trebuie, de fapt, să privim tabloul financiar.

În cadrul summit-ului Aspen Healthcare 2024, Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor, Alin Marius Andrieș, a abordat tema crucială a finanțării sănătății în România, subliniind provocările cu care se confruntă sistemul. Deși bugetul alocat pentru sănătate a crescut semnificativ în 2024, atingând suma de 92 de miliarde de lei, o creștere de 120% față de 2018, Alin Marius Andrieș a precizat că România se află încă sub media europeană în ceea ce privește procentul din PIB alocat sănătății.

"Întotdeauna Ministerul de Finanțe este privit ca un bau-bau pentru că nu dă bani. Întotdeauna bad guy in the room este Ministerul de Finanțe. Comparativ cu 2018 când bugetul alocat pentru Sănătate a fost de aproximativ 42 de miliarde, în 2024, bugetul este de 92 de miliarde, o creștere cu 120%.

Întotdeauna se privesc statisticile. Statisticile sunt frumoase, dar depinde cum vrei să le interpretezi. Avem undeva 6,5% din buget alocat pentru Sănătate. E mult mai puțin decât media UE. Total venituri PIB în România reprezintă 28%. Media europeană este undeva peste 40%.

Best in the class sunt Franța cu 48%, Austria 43%, Norvegia 43%, Germania 41%.

Tot ce înseamnă effective tax rate, dacă ne uităm la best, Germania  are 29,9, Italia 27, Franța 25, România 16. Astfel putem să continuăm cu statisticile. De aceea trebuie să privim atât static cât și dinamic. Sumele, nu doar la nivelul sistemului de Sănătate sunt insuficiente", a explicat Alin Marius Andrieș – Secretar de Stat la Ministerul Finanțelor, în cadrul summit-ului Aspen Healthcare 2024, cu tema „Prioritizarea Investițiilor: Finanțarea Sănătății Universale și Inovării".

Finanțarea sistemului de sănătate - FOTO: Freepik@EduKids

Priorități pe toate palierele

Secretarul de stat în Ministerul de Finanțe a explicat că, deși Ministerul de Finanțe stabilește un buget anual, prioritățile concrete sunt stabilite la nivelul ministerelor de resort. Anul acesta, în cadrul rectificării bugetare, bugetul pentru sănătate a crescut cu peste 11 miliarde de lei, dar rămâne la latitudinea Ministerului Sănătății să decidă cum se vor aloca aceste resurse.

"Priorități, pe lângă sistemul de sănătate există la educație, infrastructură, investiții. De aceea, Ministerul de Finanțe nu va stabili niciodată priorități. Noi stabilim o anvelopă, un buget anual și la nivelul ministerului de resort se stabilesc prioritățile.

La nivelul Ministerului de Finanțe, anul acesta la rectificarea bugetară, bugetul pentru sănătate a crescut cu peste 11 miliarde. De asemenea, la nivelul Ministerului Sănătății noi suntem implicați din perspectiva eficientizării cheltuirii banului public, de aceea domeniul sănătății, cu educația și, ulterior, pot deveni priorități și fac parte dintr-un program prin care am realizat analizat analize și identificăm zonele unde se poate îmbunătăți cheltuirea banului public.

O altă linie în care suntem implicați este de introducere de noi instrumente de finanțare, în vederea îmbunătățirii alocării banilor publici. De aceea, rolul Ministerului de Finanțe este limitat în tot ceea ce înseamnă finanțarea doar la finanțare, la alocări. Deciziile de prioritizare nu sunt rolul nostru", a explicat Alin Marius Andrieș – Secretar de Stat la Ministerul Finanțelor, în cadrul summit-ului Aspen Healthcare 2024, cu tema „Prioritizarea Investițiilor: Finanțarea Sănătății Universale și Inovării”.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel