Nu trebuie să tai sânul ca să învingi...
În ultimele zile, camerele de gardă ale spitalelor s-au umplut de pacienți cu toxiinfecţie, după consumul de ciuperci, iar mulți dintre ei sunt si copii.
Foto: Freepik
Sunt aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare în România, iar schimbările climatice provoacă creșterea acestora de la an la an.
De asemenea, toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet.
Netratate, simptomele uşoare ale intoxicației cu ciuperci pot duce la deces.
Efectele otrăvirii cu ciuperci apar la un interval cuprins între 8 şi 12 ore de la consum. Primele simptome sunt uşoare, însă treptat starea de sănătate se degradează tot mai mult. În cazurile grave, netratate rapid, pacienţii pot muri. În funcţie de organism, decesul apare în primele 5 zile de la consum, potrivit Observator News.
Simptomele otrăvirii cu ciuperci
Cele 3 efecte principale ale ciupercilor otrăvitoare sunt:
- Halucinații
Unele specii de ciuperci conțin toxine care provoacă halucinații. Aceste tipuri psihotrope sunt denumite în mod obișnuit „ciuperci magice”. Una dintre cele mai cunoscute specii este vârful auriu (Psilocybe subaeruginosa). În afară de halucinații, alte efecte includ
- confuzie
- slăbiciune musculară
- agitație
- ritm cardiac rapid
- dureri de cap.
- Boli gastrointestinale
Multe ciuperci otrăvitoare provoacă boli gastrointestinale, cum ar fi:
- greață
- vărsături
- crampe stomacale
- diaree.
- Insuficiență hepatică și deces
Aproximativ 9 din 10 decese legate de ciuperci sunt atribuite ciupercii Death Cap (Amanita phalloides). Simptomele apar la 6 până la 24 de ore după consum și includ
- greață
- crampe stomacale
- vărsături
- diaree.
Toxina poate afecta ficatul și rinichii, iar moartea poate surveni în 48 de ore. Alte ciuperci care au un efect similar cu Death Cap includ unele specii de Galerina, Lepiota și Conocybe.
Cum eviți otrăvirea cu ciuperci
Toxicologii ne avertizează asupra metodelor prin care putem preveni otrăvirea cu ciuperci.
- Nu cumpărați ciuperci de pe marginea drumului.
- Nu cumpărați ciuperci de la vânzători neautorizați.
- Aruncați toate ciupercile degradate.
- Curățați ciupercile înainte de a le găti
- Păstrați ciupercile în frigider
- Nu mâncați ciupercile crude
Semnele că o ciupercă este otrăvitoare
Caracteristicile comune ale ciupercilor otrăvitoare includ:
- Lamele albe sau galbene - Amanita phalloides este una dintre cele mai toxice ciuperci
- Inel în jurul tupinii și o volvă la baza tulpinii
- Miros neplăcut
- Schimbarea culorii la tăiere. Odată tăiate, devin albastre sau negre.
Nu există niciun test de făcut acasă sau truc care să vă ajute să faceți diferența între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi...
Pentru unele persoane cu leziuni la...
De ce apar musculițele de oțet și cum...
Cum să faci ca puținul să ți se pară...
De ce pe vremuri oamenii erau mai...
Acesta este lucrul îngrijorător pe care trebuie să îl știi despre...
Nu o să-ți vină să crezi ce alimente...
OMS anunţă prima precalificare a unui...