Știai că data și grosimea primei...
O altă pandemie la fel de mare ca cea de COVID, care a ucis 7 milioane de oameni în întreaga lume, "este o certitudine", a avertizat profesorul Sir Chris Whitty, care a declarat că lipsa capacității de îngrijire intensivă a Regatului Unit pentru cei mai bolnavi pacienți a fost o "alegere politică".
NHS s-a confruntat cu "o situație absolut catastrofală atunci când virusul a lovit pentru prima dată în 2020, dar ar fi putut fi mult mai rău dacă Marea Britanie nu ar fi intrat în izolare", a declarat Sir Chris Whitty, epidemiolog și medicul șef al Angliei.
"Trebuie să presupunem că o viitoare pandemie la această scară va avea loc. Aceasta este o certitudine", a declarat el, joi, în cadrul anchetei publice privind Covid-19.
De asemenea, "ar fi o prostie să nu presupunem că transmiterea asimptomatică a unui virus mortal se va repeta", a adăugat el.
Avertismentul lui Whitty a venit după ce un medic a izbucnit în lacrimi în mod repetat, în timp ce descria cum criza Covid a fost ca și cum ar fi trebuit să răspundă la "un atac terorist în fiecare zi, cu pacienți infectați plouând din cer".
Prof. Kevin Fong, un fost consilier clinic în materie de pregătire pentru situații de urgență, reziliență și răspuns în cadrul NHS England, care a fost în tură în timpul atentatelor de la Londra din 7/7 - a declarat că "amploarea deceselor din spitale la apogeul pandemiei a fost cu adevărat uimitoare".
Unele unități de terapie intensivă din Anglia au fost atât de copleșite încât personalul a fost nevoit să pună cadavrele în saci de gunoi din plastic transparent după ce a rămas fără saci pentru cadavre și apoi să pună imediat un alt pacient Covid în patul acelei persoane, a spus Fong, potrivit The Guardian.
Prezentând dovezi, Whitty a declarat că extinderea capacității NHS ar putea ajuta să facă față mai bine unei creșteri a numărului de pacienți bolnavi în viitor.
"Luând în special unitățile de terapie intensivă, Marea Britanie are o capacitate foarte scăzută în comparație cu majoritatea națiunilor noastre similare din țările cu venituri ridicate", a spus el.
"Acum, asta este o alegere, asta este o alegere politică. Este o alegere de configurare a sistemului, dar este o alegere. Prin urmare, aveți mai puține rezerve atunci când se întâmplă o urgență majoră, chiar dacă este scurt de ceva de amploarea Covid", a mai spus el.
Whitty a spus că rezolvarea crizei forței de muncă NHS a fost, de asemenea, crucială. Sistemele de sănătate nu ar putea fi extinse într-o viitoare pandemie fără oameni calificați.
"Puteți cumpăra paturi, puteți cumpăra spațiu, puteți chiar să puneți oxigen și alte lucruri... Dar, în mod fundamental, limita acestui sistem, ca a oricărui sistem, este reprezentată de oamenii instruiți și nu există nicio modalitate de a instrui pe cineva în șase săptămâni pentru a avea experiența unei asistente cu experiență în terapie intensivă sau a unui medic cu experiență în terapie intensivă. Pur și simplu nu este posibil.
Prin urmare, dacă nu aveți această experiență în momentul urgenței - dacă este vorba de o urgență cu o asemenea viteză de debut - nu ar trebui să vă faceți iluzii că o veți avea atunci când veți ajunge la vârf", a mai spus el.
Printre celelalte recomandări ale sale, Whitty a afirmat că reducerea inegalităților în materie de sănătate și capacitatea de a efectua cercetări științifice rapide ca fulgerul merită cea mai mare atenție.
"Dacă nu suntem serioși în încercarea de a aborda inegalitățile în materie de sănătate între pandemii, nu există nicio modalitate de a o face atunci când pandemiile apar. Cel mai important lucru care cred că merită puțin mai mult accent este să avem mecanismul de a putea face cercetare foarte, foarte rapid", a spus el.
Referindu-se la dezvoltarea vaccinurilor și a tratamentelor, acesta a adăugat: "Cred că oamenii subestimează întotdeauna, la începutul pandemiilor, că știința este cea care îi va scoate din gaură, nu toate celelalte lucruri. Celelalte lucruri țin linia până când știința își face treaba".
Whitty a spus că, pe lângă prejudiciile directe cauzate de Covid, cum ar fi decesele și Covidul lung, au existat prejudicii indirecte "care provin din faptul că sistemul este copleșit sau cel puțin incapabil să facă față ... toate bolile, nu doar Covid, având rate de mortalitate mai mari decât ar fi avut".
El a recunoscut că mesajele privind măștile pe care personalul NHS ar trebui să le poarte pentru a se proteja împotriva Covid au fost destul de confuze la începutul pandemiei. El a mai spus că oficialii nu au înțeles suficient de bine că publicul ar trebui să continue să meargă la spital pentru boli grave, altele decât Covid. El a spus că nu va exista niciodată un echilibru perfect în ceea ce privește mesajele de a rămâne acasă.
"Am încercat, am vorbit pe podium și așa mai departe. Dacă am împins prea puternic pe mesaje riscurile Covid, cred că este mult mai greu, de fapt", a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...