Efectele anticorpilor monoclonali în bolile autoimune. Dr Daniela Opriș Belinski: înlocuiesc răspunsul organismului

Cocktailul de anticorpi Regeneron se administrează sub formă de picaturi. Foto: Pexels
EXCLUSIV
Doctorița Daniela Opriș Belinski,  medic primar Reumatologie Spitalul Sf Maria, a vorbit la dezbaterea ”Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19” despre cum pot ajuta anticorpii monoclonali pe bolnavii ce suferă de afecțiuni auto-imune.

Doctorița Daniela Opriș Belinski, medic primar Reumatologie la Spitalul Sfânta Maria, spune, la dezbaterea ”Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19”, organizată de DC Media Group, că sunt multe suferințe inflamatorii și autoimune care sunt tratate cu medicamente imunosupresoare, cu pastile care scad imunitatea.

”Și datorită utilizării acestor medicamente, în general, răspunsul la vaccinare este mai mic. Variabil, de la un tip de produs la altul. Acești pacienți având neșansa ca în cazul unei infecții cu SARS-CoV-2 să facă forme severe. Practic, pacienții cu boli autoimune au un risc de a face forme severe și, din păcate, la unii dintre ei, cu o variabilitate de tipul de boală nu se obține totdeauna cel mai bun răspuns la vaccinare”, afirmă medicul Daniela Opriș Belinski.

Întrebată care ar fi soluția în cazul acestor pacienți, medicul răspunde:

”O soluție pot fi acești anticorpi monoclonali anti-SARS-CoV-2 pentru că - spuneam că vaccinarea poate să nu fie eficientă la o parte din pacienții  pe care îi tratăm. (...) o soluție ar fi să-i dăm pacientului anticorpi deja formați. (...) Pentru acești pacienți, în mod particular, ar putea fi o soluție. (...) (n. r. anticorpii monoclonali) înlocuiesc răspunsul organismului, pentru că sunt anumite organisme, nu suntem toți la fel și nu avem toți aceleași probleme de sănătate, la anumiți pacienți se poate să nu existe un răspuns optim al organismului din diferite cauze și atunci o soluție pentru imunitate poate fi această apariție a anticorpilor, apariție artificială. Nu-i mai produce organismul respectiv, dar ei apar ca o consecință a unui tratament”.

Medicul amintit mai precizează că astfel de tratamente nu pot fi folosite ”la toată populația generală pentru că există o diferență semnificativă de preț între prețul unui vaccin și prețul unui astfel de tratament cu anticorpi monoclonali, dar la pacienți la care altfel nu putem să obținem un status protector cred că putem să obținem un status protector cred că poate fi o soluție foarte bună. Sunt indivizi la care este de dorit să fie folosit un astfel de tratament, nu neapărat în locul vaccinării”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel