Dr. Doru Negru, diabetolog: Boala noastră, a tuturor, se numește intoxicație cronică voluntară cu mâncare, la un sedentar

Dr Doru Negru. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Clinica Sanador, a explicat despre efectele toxice ale excesului de mâncare. El a vorbit în cadrul dezbaterii „Stilul de viață, un doctor bun pentru sănătatea ta”, organizată de trustul de presă DC Media Group.

Diabetul a devenit una din bolile frecvente în ultimii ani, însă medicul diabetolog Doru Negru spune că diabetul nu este singura afecțiune asociată stilului de viață modern, caracterizat de excese alimentare și sedentarism. „Toată lumea dă vina pe diabet, dar nu numai diabetul este de vină.  Diabetul este moțul, este vârful icebergului. E vorba de obezitate, de asta de ce nu pomenim? E vorba de dislipidemie, de hiperuricemie, de hipertensiune, care în ultimă instanță, mai mult de 3 sferturi din cazuri este secundară tot excesului ponderal - obezității. Ateroscleroza, care iarăși se întâlnește mai ales la durdulii și este galopant la cei cu diabet”, spune el.

Medicul specializat în nutriție și boli metabolice spune că excesul de mâncare este cauza tuturor relelor.

„Boala noastră, a tuturor, se numește intoxicație cronică voluntară cu mâncare, la un sedentar. Noi am fost făcuți - când ne-a făcut bunul Dumnezeu sau mama natură, ziceți cum vreți - am fost făcuți să fim animale nu plante, ori starea normală a animalului – pentru că animalul este adaptat de milioane de ani – este foamea. Anormală în lumea animală, din care și noi facem parte, sațietate. Iată că noi, de când ne-am născut, trăim în anormalitate. Habar nu avem ce-i ala normalul, adică foame. Gândiți-vă că foame înseamnă să mănânc din tomberon, nu de poftă sau chef. Nu suntem de vină noi, de vină este societatea, începând cu părinții, începând cu acel „papă tot să te faci mare”, copilul cuminte papă tot și alte prostioare care ne sunt băgate în cap din copilărie.

Să învățăm de la copii

Hai să ne uităm a copilul de 3 ani. Copilul la 3-4 ani este un mic animăluț. N-am apucat noi să-l spurcăm. Și în loc să învățăm noi de la el ce e normal și firesc – ce vrea copilul la 3 ani: vrea să alerge. Ce nu vrea copilul și consideră o pedeapsă: să stea în fund pe scaun la masă. Și noi: „papă tot”, „sau mănânci mâncare sau mănânci bătaie, ceva tot mănânci la masa asta”, „e o rușine să lași în farfurie”, „ia ultima bucată”, „ia o bucată și pentru mine, ia una și pentru cățel” și alte prostii. Păi, când a crescut copilul mare și a învățat că e bine să stea pe scaun, vine un nesuferit ca mine și-i spune: știi, tot sistemul tău de valori e greșit; tu trebuie să alergi și să nu mănânci, lucru pe care-l știai la trei ani, dar ți-a fost scos cu forța din cap - acum e foarte greu să te resetezi și să revii la formele „din fabrică”. N-ai să revii niciodată. Ne-a spus nouă cineva vreodată „nu mai mânca măi, că mâncarea-i otravă?” Cum să fie mâncarea otravă, că doar mâncarea-i bună. Păi da, dar și drogurile și băutura și țigara-i bună.

Aflați mai multe detalii în materialul video atașat

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel