De ce se mai dă șpagă în sistemul medical. Județele fruntașe la șpagă. Claudiu Năsui: Timpul trece, leafa merge

spaga - FOTO: Freepik@stockking
EXCLUSIV
Șpaga este o problemă a sistemului românesc. Claudiu Năsui susține că problema încă este prezentă. Județele fruntașe la șpagă.

Șpaga în sistemul medical este un viciu ce trebuie eradicat și din ce în ce mai mulți medici și organizații medicale luptă împotriva atențiilor oferite de pacienți cadrelor medicale.

Sistemul medical este o parte vitală a societății, care ar trebui să funcționeze cu integritate și profesionalism pentru a asigura îngrijirea adecvată a tuturor pacienților. Cu toate acestea, există un fenomen greu de oprit care subminează aceste principii fundamentale. Este vorba despre șpagă.

Șpaga, sau banii și atențiile pe care pacienții le oferă medicilor, este o practică răspândită în multe părți ale lumii, cu precădere în România și există mai multe motive pentru care pacienții sunt dispuși să ofere bani sau atenții medicilor: de la accesul mai rapid la îngrijirea medicală, la calitatea îngrijirii.

Mai mult, cel mai probabil neîncredere în sistemul medical duce la amplificarea fenomenului șpăgii, chiar dacă în esență, acest obicei nu face altceva decât să scadă și mai mult încrederea în medicină și cadrele medicale. Pacienții oferă șpagă pentru că altfel se simt mai puțin protejați și consideră șpaga ca un mod de a se asigura că vor primi tratament adecvat.

Mită în spitale. Cătălina Poiană: Spunem STOP cazurilor de dare și luare de "plicuri" în sistemul de sănătate. Un medic vorbește prin profesionalismul și știință sa în fața pacientului

Claudiu Năsui, Membru, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România”, că șpaga este încă un fenomen în România. 

Întrebat de ce se mai dă șpagă, Claudiu Năsui a spus că: "În momentul acesta, șpaga se dă, adică plata informală, plicul, pentru că omul, în fața unui spital de stat este un beneficiar, nu un client. Dacă e fericit, satisfăcut sau nu, nu le pasă deloc. Timpul trece, leafa merge. În schimb, la privat, trebuie să fii plăcut de oameni, ca să fii ales de ei, să știi că acolo vei fi tratat mai bine".

"Atâta timp cât păstrăm monopoluri, mecanismele acestea nu o să funcționeze. Dacă vrem să încurajăm asigurările de sănătate, trebuie să facem această reformă sistemică. Nu ne costă bani în plus, dar trebuie făcută”, a explicat Claudiu Năsui, Membru, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România”.

Care sunt județele fruntașe la șpagă

Potrivit datelor reprezentate grafic de Graphs.ro,  în luna martie 2023, situația privind cererea de șpagă este cea mai gravă în județul Teleorman, unde 8,11% dintre cei care au completat chestionarul afirmă că li s-a cerut șpagă. Județul Teleorman este urmat de județele Giurgiu, cu 7,55% dintre respondenți care au indicat că li s-a cerut șpagă, Olt, cu 5,08%, și Argeș, cu 4,95%.

Pe de altă parte, cea mai mică valoare a acestui fenomen este înregistrată în județul Covasna, unde doar 0,47% dintre respondenți au menționat că li s-a cerut șpagă.

Șpaga în sistemul medical este o practică problematică care are consecințe negative asupra pacienților, medicilor și întregului sistem de sănătate.

Pentru a asigura un sistem medical echitabil, eficient și de încredere, trebuie să luăm măsuri pentru a elimina această practică.

Eliminarea șpăgii în sistemul medical este un pas esențial pentru a asigura o îngrijire medicală echitabilă și de calitate pentru toți.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel