De ce n-au internat spitalele pacienții cronici. Dr Rafila: Formulare nefericită în acte normative

Prof dr Alexandru Rafila. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Prof dr Alexandru Rafila a explicat, la dezbaterea DC Media Group, că pacienții cronici cu probleme trebuiau încurajați să meargă la spitale și că testarea nejustificată poate să limiteze sau să întârzie în mod nejustificat actul medical. 

Prof dr Alexandru Rafila a arătat, la dezbaterea „Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar”, că o exprimare nefericită din actele normative emise în perioada stării de urgență a aruncat responsabilitatea internării pacienților în cârca medicilor. 

„Să ne întoarcem la pacienții cu boli cronice, la care accesul a fost limitat în această perioadă. Lumea a spus, în mare de ce a fost limitat. Cred că a fost vorba de o formulare nefericită la nivelul unor acte normative care au fost emise în timpul stării de urgență, care practic au pasat responsabilitatea deciziei referitoare la actul medical total în zona medicilor, care trebuiau să spună dacă într-adevăr pacientul se „califică” să fie consultat, să fie tratat. Ori, lucrul ăsta nu este normal! Trebuia să existe o foarte clară definire a tipurilor de acțiuni care puteau să beneficieze în această perioadă de tratament. Oamenii trebuiau încurajați să meargă la medic dacă aveau afecțiuni cronice, boli care se puteau agrava datorită neintervenției medicale. Și încă un lucru care de asemenea a fost și încă constituie un obstacol este cel legat de „obligativitatea” testării pacienților înainte de consultație sau de intervenția medicală, ei neavând niciun motiv să fie testați. Dacă unitatea medicală, sigur, decide că vrea să testeze toți pacienții, lucrul ăsta se poate face, dar trebuie să fie responsabilitatea unității respective, nu poate să fie parte dintr-un program sau să fie puși pacienții să plătească pentru acest test, care poate să limiteze sau să întârzie în mod nejustificat actul medical”, a spus prof dr Alexandru Rafila. 

Ce spun medicii și pacienții despre problemele întâmpinate în stare de urgență și cea de alertă, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel