Cum să ne alegem asiguratorul medical privat. Claudiu Năsui: Așa cum vă alegeți o bancă, așa cum vă alegeți asiguratorul pentru mașină

cum sa ne alegem asiguratorul privat - FOTO: Freepik@osaba
EXCLUSIV
Cum să ne alegem asiguratorul medical privat. Ce trebuie să știm despre aceste opțiuni medicale. 

Cum să ne alegem asiguratorul medical privat. Claudiu Năsui, Membru, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România” cum ar trebui să ne alegem asiguratorul privat și de ce CNAS nu are cel mai bun randament.

”Propunem ca din banii aceia care se iau oamenilor, acei 10%, dintr-o parte să îți poți alege un asigurator privat, dintr-o piață competitivă. Un fel de pilon 2 al sănătății. Toți cei 10% din CASS se duc la CNAS. Propunem o soluție care să îi permită fiecărui român să ia componenta aceea de decontare, servicii și medicamente și să aleagă alt asigurator.

Să poată să aleagă pe altcineva care să îi ofere serviciile din pachetul de bază și cu care să se poată duce cu suma de 150 de lei pe lună. Acești 150 de lei pe lună reprezintă exact partea de decontare a medicamentelor și serviciilor medicale. Astfel, am avea o reformă care ar putea să impulsioneze asiguratorii și partea de CNAS să fie mai bună decât e acum.

Singurul asigurator din România, care în momentul în care se întâmplă ceva, spune că s-a atins plafonul este CNAS. Alt asigurator dacă face asta, va avea o plângere la ASF și va fi întemeiată.

Nu există să semnezi un contract și apoi dai din umeri, că nu ai bani. Dacă vrem ca oamenii să aibă o piață întreagă de servicii la care să meargă, trebuie făcută această reformă. Apoi intră în contract cu furnizori privați, care nu vor trebui să se finanțeze prin abonamente.

În momentul în care statul îți ia 10% din bani, piața asta nu poate exista decât la nivelul acesta foarte mic. Dacă vrem să avem o alocare a resurselor cât mai bună, trebuie să facem lucrurile acestea.

Practic, să dăm posibilitatea ca aceste alocări să se facă prin piață. Așa cum vă alegeți o bancă, așa cum vă alegeți asiguratorul pentru mașină, să vă alegeți și pentru sănătate cu suma de 150 de lei.

Sistemul nostru actual este bazat pe cel din timpul Comunismului. Tot ce este în pachetul de bază să rămână asigurat, oamenii să își poată alege o alternativă cu 150 de lei pe lună, iar dacă cineva vrea să rămână la CNAS, poate rămâne.

E o presiune concurențială pe Casă să își facă serviciile mai bine și, în final, să avem un sistem în care avem un interes activ și pe verificarea costurilor și combaterea corupției”, a spus Claudiu Năsui, Membru, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România”.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel