Boala gravă pe care o arată piciorul umflat. Cum gafele Internetului au luat locul medicului: Beau ceai și cred că totul e ok. Dacă nu-i doare, de ce să se alerteze

Boala grava - Foto: Freepick
EXCLUSIV
De ce au românii boli în stadii avansate? Dr. Liliana Tuță ne-a oferit o explicație dură despre obiceiul românilor.

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au anunțat lansarea campaniei naționale de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi: „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”, în contextul în care prevalenţa estimată în România a bolii cronice de rinichi este de până la 10%.

Potrivit celor mai noi date, doar la una din zece persoane care suferă de această afecţiune boala este descoperită în stadii incipiente.

Prof. Univ. Dr. Liliana Tuță, Prorector Universitate "Ovidius" Constanța și președinte Comisia de Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătății ne-a explicat faptul că pacienții neasigurați  și din teritoriu sunt cei mai predispuși să ajungă la spital când e prea târziu. (VEZI AICI: Pacienții neasigurați ajung la spital când e prea târziu. Liliana Tuță: Trebuie găsită o soluție pentru ei. Avem armamentarium să acționăm împotriva bolii)

Cu toate acestea, există și foarte mulți pacienți care deși au asigurare evită să meargă la medic chiar și pentru analizele anuale, iar medicul Liliana Tuță ne-a explicat că mulți dintre pacienți nu cred în medic și mulți cred în informațiile pe care le găsesc pe site-urile non-medicale sau oriunde pe Internet.

"La spital vă întâlniți cu pacienți care, deși au asigurare, deși ar fi putut să-și facă aceste teste, ajung într-un stadiu în care rinichiul este practic pierdut. De ce întârzie prezentare la medic?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

3. -imagine fara descriere- (pacientii-neasigurati-ajung-la-spital-cand-e-prea-tarziu--liliana-tuta-trebuie-gasita-o-solutie-pentru-ei--avem-armamentarium-sa-actionam-impotriva-bolii_19957200.png)

"În primul rând pentru că ei spun, majoritatea, că pe ei rinichiul nu-i doare. Și dacă nu-i doare, de ce să se alerteze, că au mai citit ei pe undeva, diverse site-uri non-medicale, că există anumite tratamente, medicamente sau suplimente alimentare care interferează cu determinarea creatinei serice și că e foarte posibil să fie acest lucru.

Și pentru că se simt bine și nu-i doare nimic și că diabetul lor este relativ bine controlat, iar tensiunea e relativ ok, este 130-140 cu 90-100, cea minimă, mai crește de sărbători când mai mănâncă o murătură sau mai beau alcool, dar nu-i nimic de speriat.

- Se mai umflă un pic ochii și picioarele, dar nu nimic, mai luăm un ceai diuretic sau mai luăm pastilă diuretică și totul este ok.

De aceea, campaniile acestea de conștientizare sunt bune și sper să ajungă la ei și să înțeleagă că o mică creștere de tensiune, o mică umflare a ochilor și picioarelor sau faptul că-și descoperă o analiză care este ceva un pic crescută la creatină sau albumina în urină nu trebuie neapărat să doară, nu trebuie să umfle foarte tare și că dacă s-a rezolvat cu ceai diuretic asta nu înseamnă că problema este rezolvată.

Noi nu suntem obișnuiți, ca populație, și în general oamenii care se simt relativ bine consideră că totul este în regulă și atunci nu trebuie să mai ia și alt tratament. Spun: o să vrea și nefologul să-mi dea alt tratament, e prea mult. Am deja foarte multe medicamente, așa că dacă ei se simt bine, nu contează ce e mai departe și când le spui să meargă direct  la dializă, prima intenție este să plece în altă parte, în alt oraș, în altă țară, să audă o altă părere, că ei nu sunt de intrat la dializă, pentru că ei au probleme doar de 2 săptămâni, de 2 săptămâni s-au aflat picioarele mai tare și nu mai pot urina.

De aceea și rolul mass-media este foarte important. Noi încercam și vorbim, ieșeam de Ziua Rinichiului, făceam campanii, împărțeam pliante, mărțișoare în formă de rinichi... am avut tot felul de campanii... dar mulți ne primeau foarte reticent.

Deci dacă au aceste informații în presă, la știri, pe site-uri care să prezinte încredere din punct de vedere medical, atunci încet, încet, eu zic că vom reuși să conștientizăm.

Și noi, cum îi depistăm cu valori foarte ușor crescute, îi trimitem de la specialist la altul și încercăm să le explicăm că mai bine este să previi complicațiile severe decât să tratezi în stadiu avansat", a declarat prof. Univ. Dr. Liliana Tuță, Prorector Universitate "Ovidius" Constanța, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Boala cronică de rinichi, riscul ignorării".

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel