Știai că data și grosimea primei...
La dezbaterea DC Media Group ”Testarea în farmacie, componentă importantă a campaniilor de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, medicul Florin Buicu, totodată vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, a afirmat că vârsta medie a medicilor de familie este cea de 60 de ani. Potrivit acestuia, ar trebui luate măsuri ca să fie atrași tineri doctori spre această specialitate.
”Un studiu la nivelul medicilor de familie arată că vârsta medicilor de familie este în jurul celei de 60 de ani. Dacă luăm în considerare vârsta de 65 de ani, asta înseamnă că dacă nu vom găsi în imediata perioadă măsuri care să determine creșterea medicilor de familie. Iar România se va afla în fața unei situații periculoase astfel încât componenta de bază, de medicină de familie, instituția mediculului de familie, ușor-ușor va dispărea. Și de ce dispare? Dispare din mai multe motive. Dispare din cauza faptului că această specialitate nu mai este considerată importantă sau oportună pentru rezidenți. Există fenomentul - în locurile pe care Ministerul Sănătății le scoate, aceasta sunt ocupate în primă fază pe medicină de familie, iar ulterior care sunt deja rezidenți în medicină de familie participă la examene de rezidențiat și aleg alte specialități.
Discutam cu un îndrumător de medicină de familie și îmi spunea că din 10 rezidenți de medicină de familie doar 2 au ajuns să finalizeze și să devină specialiști în medicină de familie; 8 dintre ei finalizând până la urmă alte specialități”, explică medicul Florin Buicu.
Potrivit acestuia, ”sunt necesare în perioada următoare măsuri prin care, pe de o parte, să îmbunătățim finanțarea acestui domeniu, dar o finanțare orientată pe serviciile medicale pe care le vor furniza, o încurajare la urma urmei și a autorităților locale să asigure - în afară de finanțarea oferită de Casa Națională de Asigurări - un pachet prin care să fie atrași specialiști în medicina de familie”.
”În programul de guvernare, actualul Guvern a inclus creșterea finanțării acestui segment de medicină de familie la un procent minimal din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, iar la nivel strategic dezvoltarea centrelor comunitare - care, practic, să furnizeze servicii de medicină de familie și nu numai, inclusiv serviciu ambulatoriu de specialitate, să fie modalitatea prin care serviciile medicale și farmaceutice să poată beneficia toate comunitățile”, adaugă Florin Buicu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...